Türi tehisjärv.Foto: Dmitri Kotjuh/ Järva Teataja
Inimesed
19. juuni 2017, 04:00

KUULSUS KUTSUB KÜLLA I Klaudia Tiitsmaa soovitab: mida teha Türil? (4)

"Ma ei ole nihukest raba enne näinud nagu Mukri raba!" õhkab Ugala näitlejatar Klaudia Tiitsmaa, Türi tüdruk.

"Seal on vastne laudtee, mis jookseb sinka-vonka läbi raba – sellel jalutades saad raba olemuse kenasti kätte. Ka on seal vetteronimise kohti, et suplust teha, ja platesid, kus saab piknikku pidada." Klaudia lemmikrappa pääsemiseks tuleb Türilt 20–30 kilomeetrit Käru poole sõita. Aga Türilgi jagub näitlejatari sõnul tegemist.

Türi tehisjärv

"Kui on kiire, aga tahaks siiski korraks looduslikus keskkonnas olla, siis selleks on Türil väga kena tehisjärv, mille ümber saab jalutada – see palju aega ei võta, sest järv on tilluke," naeratab näitlejatar, jutustades paigast, kus on vettehüppetorn, piknikupaigad ning võimalus vesijalgrattaga sõitu teha.

Türi tehisjärv. Foto: Dmitri Kotjuh/ Järva Teataja

"Mina käin seal peaaegu iga kord, kui Türile satun. Vesijalgrattaga olen ka sõitnud. Türi on väike linn ja seal on vesijalgratastega selline süsteem: järve lähedal lillas majas elab perekond Viidikas ning nende postkasti tuleb rattalaenutuse eest tunnikeseks panna üks-kaks eurot. See on väikelinna aususe mäng!"

Türi kultuurikeskuse galerii

"Galeriis kureerib näitusi minu jaoks väga mõjuv kunstnik Tiit Jaanson," räägib Klaudia.

"Tema kureeritud näitused kõnetavad ja on väga kergelt loetavad. Usun, et kõnetaksid seda inimest, kes võib-olla läheb esimest korda näitust vaatama üldse."

Erinevad näitused on kultuurikeskuse galeriis aasta ringi ning isegi siis, kui galerii uks on lukus, pole kõik kadunud. "Tuleb infolauast või kohvikust näituselepääsu paluda ja alati lastakse sisse," juhatab Klaudia, kes on ütlemata agar näitustekülastaja.

Ringhäälingumuuseum ja elamuspark

"Kõik türikad kiidavad alati ringhäälingumuuseumi, mina kiidan ka," särab Klaudia kohta, mis on siinset raadio- ja televisioonilugu triiki täis.

"Muuseumis on toredaid tegevuslikke installatsioone, nii et saad ise saadet teha. Mina käisin seal väga ammu, olin ikka tunduvalt väiksem kui praegu."

Ringhäälingumuuseum. Foto: Tiina Kõrtsini

Koht, kus aga Klaudia alles hiljaaegu käis ja teistelegi soovitab, on elamuspark Kõrgessaare voorestikus. Seal on turnimiseks viis eri raskusastmega rada.

"Hiljuti avasime selle seikluspargi oma näiteringi trupiga, tegime seal vabaõhulavastust," lausub ta.

"Kõik rajad tuleb raudselt läbi teha, ootan juba, millal saan! Need on väga kreisid rajad! Eriti tahan ma teha seal vabalangushüpet 12 meetri kõrguselt!"

Resa nukuateljee

"Kui elamusparki minna, tuleb mööduda minu kodust, kus asub muuseas mu ema Resa nukuateljee," juhatab Klaudia Türile mineja justkui möödaminnes majja, mis on aegade algusest alati Tiitsmaadele kuulunud.

Nõukaajal läks maja käest, nüüd on Tiitsmaade valduses tagasi ja vähemasti nukuateljee osa on ka külastajaile avatud. "Emal on galeriis oma nukud pandud välja, ta jutustab nukkude loomislugusid ning neid armsaid tegelasi saab kohapealt osta. Targem oleks ette helistada, võib ka uksele koputada, aga kunstnik ei pruugi alati kodus olla!"