Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
17. juuni 2017, 04:00

GALERII | Nõiad vahetasid salatarkusi Tuhala nõialaadal (5)

Möödunud laupäeval lendasid kõik nõiad, kel luuad vähegi töökorras, Tuhalasse nõialaadale. Kohal olid Eesti parimad kunksmoorid, murueided ja sortsid, õhk oli võimsast aurust paks.

Reti Toriella müüb laada vaieldamatult kõige põnevamad asju – luust käepideme ja karusnahast tupega nuge, linnutiibade ja karukihvadega sauasid, sulgedega läbipõimitud vöid ja paljut muudki.

Naine ütleb, et sõral, käpal, kihval, tiival – kõigil on erinev energeetika, informatsioon ja tähendus. "Et enda jaoks õige leida, on kõige lihtsam indiaani horoskoobist järele vaadata, kelle mõju all oled – kui oled Kobras (lääne horoskoobis Sõnn), siis võiks su väeesemel olla midagi kopranahast, kui Pistrik (Jäär), siis pistrikusulg."

Reti ütleb, et tootemite valmistamine on tema jaoks meditatsioon. Ta lisab ka, et niisama, "toorelt" ei saa looma käppa või linnutiiba kasutada, need tuleb enne ära kuivatada ja soolata, et loomalehka külge ei jääks. "Minu jaoks on ka surnud loom elus," sõnab naine.

"Sulg, karv, küünis – nad elavad edasi, kuigi looma hing on juba teises maailmas. Minu jaoks ei ole olemas raibet selle halvas tähenduses, nagu tänapäeva tehismaailm ette kujutab."

Laadaplatsi tagumises nurgas tutvustab šamaan Tõnu Talimaa hingeflööte. Tõnu ütleb, et tema valmistatud flöödiga annab ka kontserdi teha, kuid eeskätt on see meelerännaku vahend. Igaüks on ainukordne – üks mahagonist, teine Brasiilia leopardipuust, kolmas kirsist, neljas tammest, viies bambusest.

Vähe sellest, et puit on erinev ja mõnevõrra disain, ka hingepillide helistikud on erinevad. Tõnu laseb kuulda araabia helistikus hingeflööti – kord veniv, kord keerutav meloodia tekitab tunde, et tahaks end kobrana sabale püsti ajada. Indiaani helistikus flöödi toon on kahisevam – nagu koiotijooks preerias.

"Flööte mängisid traditsiooniliselt mehed," tutvustab Tõnu indiaanlaste traditsioonilist kombestikku.

"Tüdrukud valisid mehe selle järgi, kui hästi suutis mees flööti mängida – see, millist muusikat noormees mängis, milliseid lugusid ta oli võimeline oma hingest läbi laskma, näitas, kui suur on mehe süda. Ja kui paari mindi, siis oli mehel keelatud teiste ees mängida – ta võis mängida ainult oma naisele."

ILMATAAT HOIDIS: Laata ei peetud mitte kuulsa Tuhala nõiakaevu juures vaid hoopis Tuhala mõisamaadel. Ilmaga oli küll vedanud. Foto: Tiina Kõrtsini

Mastimännina kõrgub teiste laadaliste üle energiamees Kalju Paldis, kes on nõus ikka ja uuesti näitama, kuidas pajuvitsaga veesoont leida. Kalju kinnitab vana tõde, et veesoone peal ei ole hea magada, kuid lükkab ümber väite, et halbade mõjude neutraliseerimiseks tuleb voodi alla panna tinaplaat või foolium – kui metall on maandamata, pidavat see negatiivset energiat hoopis võimendama. Tema soovitab veesoone kohale asetada lambanahad, karv allapoole.

Lisaks saab laadal tervist turgutada – näiteks kaanidega, kel julgust on. Kaaniravitelk on kihinat-kahinat-kilkamist täis, sest näljased kaanid on purgis kole vilkad ja näivad tahtvat kohe külge karata.

Kaaniravispetsialist Ellen Toom aga kinnitab, et tegemist on imetarga loomakesega, kes saab täpselt aru, kus inimese murekohad on. Naise sõnul võib kaane panna kuhu iganes, ka pähe. "Või isegi suhu!" lisab ravitseja.

"Ma ise panin kaani suhu hambapõletiku peale – sain lahti nii valust kui ka põletikust."

Kella kolmeks-neljaks on suurem melu laadal vaibunud. Laada korraldaja, Nõiavalla perenaine ja ruunitark Margit Miller on rahul – ilmataat hoidis päeva parajalt sooja ja päikeselise. See annab lootust, et sel aastal esimest korda korraldatud Tuhala nõialaat saab järgmisel aastal järje.