Jalmar Vabarna
Inimesed
17. juuni 2017, 04:00

KUULSUS KUTSUB KÜLLA | Jalmar Vabarna soovitab: kuhu minna Värskas? (8)

Setumaa patrioodist muusik Jalmar Vabarna kinnitab, et ehkki Värska on pindalalt tilluke, leidub avastamist seal küllaga. Nii toobki ta välja kohad, mida Värskasse sattudes kindlasti külastada tasub.

Seto talumuuseum

"Kui tahta Värskas oma päeva sisustada, siis tasuks minna Seto talumuuseumisse," räägib Vabarna.

Seto talumuuseum. Foto: Tiina Kõrtsini

Setu talurahvakultuuri tutvustavat muuseumi julgeb ta soovitada ka neile, kellele muuseumid muidu igavad tunduvad. "See on näide ühest jõukast setu talust," räägib Vabarna.

Muuseumis saab pilgu peale visata vanaaegsetele tööriistadele ja käsitööle, saab aimduse, kuidas vanasti talupidamine välja nägi. "Veel on seal ka meie oma setupärane köök, see on Tsäimaja nime all. Põhiline on see, et see on värskes õhus ja seal on eriti mõnus ilusate ilmadega," räägib ta.

Värska püha Georgiose (Jüri) kirik

"Värska kirik on väga ilusatest punastest tellistest. Arvan, et see on Värska kõige kaunim hoone," sõnab Vabarna.

Värska püha Georgiose (Jüri) kirik. Foto: Raivo Tasso/ Ekspress meedia

Eriti põnev on tema sõnul kirikut külastada mai alguses peetaval jüripäeva kirikupühal. "Siis peetakse hommikul kirikut. Püha Jüri kooriga käiakse ümber kiriku ja mitu preestrit peab teenistust. See on huvitav ka neile, kes pole usklik või on mõnd teist usku. Seal on siis hästi palju inimesi, pärast toimub ka külakirmas. Kui tahta kirikust täit pilti, siis tasubki tulla mõnel pühal. Aga ilus on igal juhul! Sealt paari sammu kaugusel on ka järv ja võib minna allikale," räägib ta.

Treski küün

Värska keskusest küll pisut eemal, ent siiski samasse valda kuulub ka Jalmar Vabarna enda üles seatud kontserdipaik. "Avasin enda nii-öelda küüni – Treski küüni. Seal on kontsert peaaegu igal laupäeval," räägib ta.

"Kui juba Värska sanatooriumisse puhkama sõita, võiks läbi käia ka talumuuseumist, kirikust ja õhtul saab peolegi!"

Värska sanatoorium ja veekeskus

"Väga hea puhkuse veetmise viis on ka meie oma hea Värska sanatoorium ja veekeskus. Kui ütled sanatoorium, siis see üksi võib natuke ära ehmatada, aga seal on mõlemad. Veekeskuses on mineraalvee-mullivannid, mujal Eestis seesuguseid pole," räägib Vabarna.

Tellida saab kõikvõimalikke protseduure. "Sinna tasub võtta väike nädalalõpu puhkusepakett," sõnab ta.

Värska sanatoorium Foto: Aldo Luud