Foto: SIPA/Scanpix
Maailm
17. juuni 2017, 04:00

Ufoloog: Roswellis kukkusid tõesti tulnukad alla! (106)

Ufoloogid valmistuvad tähistama Roswelli juhtumi 70. aastapäeva. Sel puhul tsiteeris ajaleht Bild ufo-võrgustiku MUFON juhti Jan Harzani, kellel on seljataga 37aastane tööstaaž IBMis. Harzan väljendas oma uurimisele tuginedes veendumust, et Roswellis kukkus tõepoolest alla kosmosetulnukate sõiduk. Tõsi, uusi tõendeid ta selle kohta ei esitanud.

8. juulil 1947 kirjutas ajaleht Roswell Daily Record esiküljel, et linna lähedalt on leitud allakukkunud taldrikukujulise ufo vrakk. Vastav info saadi Roswelli lennuväebaasilt. Tegelikult leidis farmer William Brazel tundmatu lendobjekti rusud umbes 105 kilomeetrit Roswellist loodes juba 14. juunil 1947. Ta teatas leiust šerifile, kes kutsus kohale sõjaväelased. Need viisid rusud Texase osariiki Fort Worthi. Rusude kokku korjamisel osalesid Roswelli lennuväebaasi sõjaväelased. Just seetõttu tuli ka esimene teade ufo vraki kohta Roswelli lennuväebaasist.

Pärast ajalehe sensatsioonilist uudist korraldati samal õhtul pressikonverents Forth Worthis, kus lükati see teade ümber ja kinnitati, et tegelikult leiti ilmavaatlusõhupalli riismed ning esialgne informatsioon tundmatu lendava objekti kohta on väär.

Juhtum unustati 30 aastaks, kuni ufoloog Stanton T. Friedman võttis intervjuu erumajor Jesse Mercelilt, kes osales 1947. aastal Roswelli lähistel leitud rusude äraviimisel. Mercel kinnitas, et sõjavägi valetas tookord ning jutt ilmavaatlusõhupallist pidi varjama ufo leidmist.

Pärast intervjuud Merceliga sai Roswelli juhtum enneolematu hoo ning varsti tulid ka teated, et ufo allakukkumiskohast leiti samuti 1,2 meetri pikkuste ja suurte peadega tulnukate laipu, mida lennuväebaasis lahati.

Roswelli väikelinn ajab aga tänu salapärasele ufojuhtumile tänaseni edukat turismiäri. Linnas asub ka menukas ufomuuseum (pildil). Iga-aastane ufofestival toimub Roswellis tänavu 29. juunist 2. juulini.