BÄNDI NINAMEES: Varasem Nirvana trummar asutas 1994. aastal omaenda rokkbändi, millega on saanud maailmakuulsaks.Foto: Vida Press
Saund
16. juuni 2017, 17:53

Loe, kes tuntud inimestest on Soome või Lätti kontserdile minemas, ja miks rokkbänd neid paelub.

Foo Fighters meelitab üle piiri tuhandeid eestlasi (1)

Uue nädala algul möllab meie naabermaade lavadel Ameerika rokkbänd Foo Fighters, kes pole hoolimata fännide palavast ootusest veel siiamaile jõudnud. Kolmapäevasele Riia kontserdile sõidab praeguse seisuga 3300 eestlast, osa ansambli siinseid austajaid on platsis juba esmaspäevasel sõul Helsingis.

Üks eestlasi, kes üle lahe reisib, on The Suni bassimehena tuntud muusikamänedžer Danel Pandre. „Olen Foo Fightersi tegemisi nautinud alates loost „Monkey Wrench“ ehk siis 1997. aasta albumist „The Colour and the Shape“. Oman kõiki nende albumeid ja olen neid ka kontserdil näinud – aastal 2011 Pariisis festivalil „Rock en Seine“,“ räägib Danel.

Danel Pandre. Foto: Teet Malsroos

„Soovitan seda väga head live-bändi soojalt kõigile. Pillimehed ja lood on ekstra klass ning Dave Grohl on kindlasti üks maailma parimaid frontman’e oma siiruse ja hea huumoriga,“ kiidab Danel 1994. aastast tegutseva rokikollektiivi ninameest, kes kogus varem kuulsust Nirvana trummarina.

Helsingisse läheb ka ajakirjanik ja blogija Dagmar Lamp ehk Daki, kellele see on kolmas kord oma suurimat muusikaarmastust esinemas näha. „Mul on Facebookis sinna, kuhu peab märkima oma religiooni, kirjutatud „Dave Grohl“,“ tunnistab Dagmar.

Grohlist sai ta teadlikuks varastel 90ndatel plikatirtsuna Nirvana kassetti kuulates. „Foosid adusin ma esmakordselt nii, nagu paljud teised – unnates 90ndate lõpus kaasa nende läbilöögihitile „Learn to Fly“. Millalgi 2000ndate alguses suutsin kuskilt välja võluda ka nende esimesed plaadid ja nagu öeldakse – annad sõrme, võtab terve käe. Pole vist ühtki lugu, mis mul peas poleks,“ muigab ta.

Dagmar Lamp. Foto: Mari Luud

„Üks Dave’i enimlevinud iseloomustusi on, et ta on nicest guy in rock (kõige paipoisim rokkar – K. A.), ja nii palju kui ma temast tean, siis ta tõesti seda ka on. Mulle tundub, et ta on selline vend, kellega oleks hullult lahe aega veeta, ta on superandekas ning ka prioriteedid paistavad paigas olevat,“ vihjab Dagmar iidoli tervislikele eluviisidele.

„Muidugi on omaette võlu jälgida-järgida neid rokkareid, kelle rock'n'roll’i-elustiil on metsik, pöörane, täis drooge, seksi ja viskit. Kuid kuna ma tahan, et mu lemmikmees terves maailmas elaks võimalikult kaua – puhtalt egoistlikel kaalutlustel, siis ta teeb kauem muusikat! –, kiidan ma absoluutselt heaks tema üldise tervisliku elusuunitluse. Ja kohvi armastan ma ka sama palju kui Dave, see on päris kindel,“ tõmbab Dagmar paralleeli. Nimelt pole Grohl oma kohvisõltuvusest saladust teinud.

„Midagi mõnusat ja rahustavat on ka tema pereelus. Ma olen olnud pisarateni liigutatud, kui olen teda tütardega koos näinud. Mida vanemaks ma saan, seda rohkem hindan ma mehi, kes on head isad - pole midagi seksikamat!“

2011. aastal kinkis Dagmar endale lapse sünni puhul Foo Fightersi Helsingi kontserdi pileti. „Millega ma aga ei osanud arvestada, oli tõsiasi, et vaid kuu pärast sünnitust pole füüsiliselt kõige kergem pidada vastu tunde rokikontserdil. Lõpuks olin ma nii läbi ja valudes, et pidin lahkuma paar lugu enne lõppu – Dave aga rokkis laval edasi! Ma nägin teda vaid mõne meetri kauguselt ja seda emotsiooni ei suuda ma senini sõnadesse panna,“ jutustab Dagmar.

2015. aastal Göteborgis oli ta tunnistajaks sellele, kuidas Dave keset lugu lavalt alla sadas ja jalaluu murdis. „Kontsert oli üsna alguses ja ma sain šoki. Nutsin ja värisesin ja lihtsalt palvetasin, et temaga oleks kõik korras. Palvetamine ja see ülevoolav õõvatunne kellegi sisuliselt täiesti võõra pärast oli midagi uut,“ meenutab Dagmar.

KIPSIGA LAVAL: Dave Grohl 2015. aasta septembris, umbes kolm kuud pärast Rootsis juhtunud õnnetust, Šotimaal Edinburghis esinemas. Foto: Vida Press

Järele mõeldes ta šoki üle niivõrd ei imesta: „Dave on olnud mu elus kümneid aastaid keegi, kelle looming on alati truult olemas ja kes pakub tuge. Tema hääl on saatnud mu sünnitust, lahkuminekuid, võiduhetki, emotsionaalseid purunemisi, mu iseenda maast üles korjamisi. Tema hääl ja muusika on mulle väga olulised ja kui sel hetkel oli reaalne võimalus, et ma kaotan oma kangelase, rabas see mind täiesti jalust.“ Olgu öeldud, et Dave naasis toona vapralt lavale.

„Suvesangarite“ saatejuht Kristjan Rabi siirdub AGA bändi kaema Riiga. „Foo Fightersiga tegin põgusamat tutvust juba 90ndate lõpus, aga kõnetama hakkas ta mind rohkem pärast nende kontserti Soomes Provinssirockil aastal 2008.

Kristjan Rabi. Foto: Alar Truu

Kui üks rokkbänd suudab oma sõus teha trianglisoolost mega-happening’i, siis on see ikka märk kõige ehedamast rock’n’roll’ist,“ leiab Kristjan. „Ilmselt mulle sümpatiseeribki nende ehedus ja energia, nii muusikas kui ka laval. Loodan tulevalt kontserdilt saada vähemalt sama hea elamuse kui eelmisel korral.“

Pole teada, kui palju eestlasi Helsingi Hietanieme ranna kontserdile sõidab. Riia kontserti korraldava Live Nation Balticsi hinnangul võib Daugava jõel asuvale Lucavsala saarele jõuda umbes 3500 eestlast.

Väliskontserdi külastamise rekordit hoiab teise USA rokkbändi Kings of Leoni 2014. aasta Riia esinemine, kus eestlasi käis 3600 ringis.

Käesoleval tuuril soojendavad Foo Fightersit Briti bänd Biffy Clyro ja Ameerika-Briti duo The Kills. Riias astub lisaks üles Eesti ansambel Elephants from Neptune, Soomes kaks kohalikku soojendajat.

PURUSTAVAD REKORDI? Väliskontserdi külastusrekordit hoiab Kings of Leoni 2014. aasta Riia sõu, kus eestlasi käis 3600 ringis. Kas Foo Fightersi (pildil solist Dave Grohl ja trummar Taylor Hawkins) esimene Baltikumi kontsert suudab selle arvu üle trumbata, kui piletimüük hoogsalt jätkub? Foto: Vida Press