Foto: Teet Malsroos
Eesti uudised
16. juuni 2017, 10:50

Aarne Saluveer: töörahutus on kahjulik, mistõttu lahkumisotsus on igati läbimõeldud ja loomulik (1)

Juuli lõpus Georg Otsa nimelise muusikakooli direktori kohalt lahkuv Aarne Saluveer ütleb, et karta ei tule mitte vigu, vaid seda, et me ei ava õpikus uusi lehekülgi.

"Kooli areng ning õpilaste huvid on on kõige tähtsamad. Meie saame ja peame olema selle eesmärgi loojad. Selline töörahutus, mida koolipere on kogenud, on mõistagi kahjulik, seetõttu on lahkumisotsus igati läbimõeldud ja loomulik," selgitab Saluveer tagantjärele, et umbusaldamine ei ole midagi üleloomulikku või ebamaist.

"Kui aga enam kui kahe kuu jooksul pole umbusaldatavale endale seda esitatud ning iga hinna eest välditud koolisisest diskussiooni, nii et paljud kooli töötajad ning õpilased ei saa tänini aru, kes ning millise tegeliku eesmärgiga koolielu pingestab, siis tuleb teha kõik selleks et ärritatud inimesed rahuneksid," selgitab Saluveer tagantjärele.

"Anonüümselt õpetajaga ühes koolis töötada tundub mitteeesmärgipärane, tean, et nii mõtleb õnneks ka terve hulk inimesi, keda tasub jätkuvalt usaldada  ja kes usuvad, et selle olukorra lõpetamiseks on vajalik, et dokument välja ilmub," ütleb Saluveer ja lisab: "Hämmastavad katsed hämmastavaid asju hämmastavatel põhjendustel Eesti Vabariigis salastada on jätkuvalt hämmastavad."

Ta leiab, et audit oli siiski vajalik, et leida koostöös kooli pidajaga vajalikud pidepunktid ja kõrvaldada võimalikud takistused, et muutusi läbi viia. Koolis vajavad tema sõnul tugisüsteeme ja läbimõeldud koosööd, kuna probleemid eeldavad valdkonna tundmist. Tänane seadusandlus on tema hinnangul jäänud ajale jalgu ning ebamõistlikult jäik.

Aprillis tekkinud skandaali järel Saluveer kellelegi midagi ette ei heida, vaid pigem tänab arendava kogemuse eest. "Probleemid on lahendamiseks ka kõige keerulisemate partneritega, õppimine on alati ka vigade parandus. Karta ei tule mitte vigu, vaid et me ei ava õpikus uusi lehekülgi."

Saluveeril on hea meel, et Otsa kooli kümmekond viimast aastat on õppeasutuse saja-aastase ajaloo jooksul olnud kõige muudatusterohkemad.

"Hea meel, et meie õpilased suutsid olla iseseisvad ja sõltumatud nendele esitatud küsmustes: "Me ei võta seisukohta õpetajate ja töötajatega seonduvatel teemadel, sest ei ole asjaga kursis ning ei pea õigeks neid kommenteerida." Hea meel, et see kõik pole tulnud kergelt ja et praktiline kriisikoolitus on väärtuslik kogemusena kasutatav nii mulle endale kui teistelegi," tõdeb Saluveer.

Suvel ootab Saluveeri ees uue õppeaasta valmistamine ning varasemate kokkulepete täitmine. Augustis saab 31. juulil ametist lahkuv Saluveer viimaks puhata.