Foto: PA Wire / Scanpix
Maailm
16. juuni 2017, 04:00

LONDONI SUURPÕLENG: inimestele meenus 11. september 2001 (12)

Tuletõrjujad jätkasid Londonis suurtulekahjus tõsiselt kannatada saanud 24korruselises kortermajas Grenfell Tower ettevaatlikult tööd. Politsei on kinnitanud 17 inimese hukkumist, kuid väga palju elanikke on teadmata kadunud. Tõrvikuna põlenud hoonest eluga pääsenud Michael Paramasivan rääkis ajakirjanikele, et üleelatu oli kui stseen õudusfilmist. 
ÜLEELATUD ÕUDUS: Seitsmendalt korruselt eluga pääsenud Michael Paramasivan hoiab süles viieaastast tütart Thead. Mehe sõnul sarnanes üleelatu stseeniga õudusfilmist. Foto: PA Wire / Scanpix

Kui Grenwell Toweris seitsmendal korrusel elav Michael Paramasivan (37) kolmapäeva öösel kell pool kaks ärkas, tundis ta kõrbenud plasti lõhna, vahendab Mirror Online. Ta kontrollis igaks juhuks korteri elektripistikud üle, kuid ei märganud midagi kahtlast. Seejärel süütas Paramasivan köögis sigareti. Elukaaslane Hannah Kaveanagh magas samal ajal rahulikult edasi, nagu ka viieaastane tütar Thea, kelle voodi oli lastetoas.

Paramasivan ei teadnud siis veel, et juba pool tundi tagasi oli puhkenud tulekahju ja maja välisvooderdus on leekides. Katastroofist sai ta aimu siis, kui avas akna. "Ma kuulsin karjeid. Keegi hüüdis, et leegid muutuvad üha suuremaks," meenutas seitsmenda korruse elanik. 

Maja oli selleks ajaks põlenud pool tundi 

Seejärel avas Paramasivan korteriukse. Ta nägi trepikojas paksu suitsu ja trepist alla jooksvaid karjuvaid naabreid. Paramasivan mõistis, et tuleb kiiresti tegutseda. Ainult bokserite väel olnud mees jooksis korterisse tagasi, tõstis tütre voodist välja, mässis talle hommikumantli ümber ja äratas elukaaslase. Nad jooksid kiiresti trepist alla õue. "Seal vaatasime üles ja nägime, et maja on leekides. See oli kui õudusunenägu või stseen õudusfilmist," rääkis ta ajakirjanikele. Paramasivan ütles, et akendel oli näha inimesi, kes karjusid: "Aidake meid siit välja!"

24korruseline 120 korteriga sotsiaalmaja põles selleks ajaks tõrvikuna. Naabruses elava Muna Ali sõnul meenus talle põlevat Grenwell Towerit nähes 11. september 2001 ehk päev, kui terroristid USAs New Yorgis kaaperdatud reisilennukitega Maailma Kaubanduskeskuse kaksiktorni rammisid.

Grenwell Toweri kustutustöödel võitles tulega üle 200 tuletõrjuja. Eile hommikul jätkasid 60 pritsimeest hukkunute otsinguid. Mõni tund hiljem tuli neil töö katkestada, sest kardeti taas varisemisohtu. Peaminister Theresa May vestles eile hommikul sündmuskohal tuletõrjujatega, tunnustas nende tööd ja avaldas kaastunnet kannatanutele. Ta lubas, et tulekahju põhjuste väljaselgitamiseks korraldatakse põhjalik uurimine.

SÜNDMUSKOHAL: Eile hommikul käis tuletõrjujatega vestlemas Suurbritannia peaminister Theresa May. Foto: PA Wire / Scanpix

Eluga pääsenud elanikud kurtsid, et majahaldaja ei kuulanud aastaid nende hoiatusi, et tuleohutusega on halvad lood. Selle parandamiseks ei võetud paraku midagi ette. Tõsi, mullu lõppenud renoveerimistööde käigus kaeti maja betoonfassaad kenade plaatidega, kuid need vaid suurendasid tuleohtlikkust. 

Elanik: "See on sotsiaalne ja etniline puhastus." 

Kogu oma 42aastase elu kolmapäeval tuleroaks langenud kõrghoones veetnud 42aastane Hülya rääkis ajalehele Die Welt, et tegelikult on majavaldaja tahtnud seniseid elanikke kogu aeg minema ajada. Tegemist on ju jõuka linnaosaga ning sotsiaalmaja asemel kavandati luksuskortereid. "See, mis siin juhtus, on sotsiaalne ja etniline puhastus," põrutab Hülya vihaga.

Politsei kinnitas kolmapäeva õhtul 12 inimese hukkumist. Eile lõuna ajal tõsteti see arv 17. Haiglatesse toimetati 79 inimest. Eile oli neist seal 37, 17 seisundi hindasid arstid kriitiliseks. Tuletõrjujad aitasid põlevast hoonest elusalt välja 65 inimest.

Linnaosa võimude andmetel võis majas tulekahju puhkemise ajal olla kuni 600 elanikku. Eilse seisuga oli neist palju, peamiselt ülemistel korrustel elanud inimesed teadmata kadunud. Meedias spekuleeriti võimalusega, et hukkunute arv võib tõusta 50 – 100 või koguni sadadeni.

AHERVARE: Nii nägi 24korruseline korterelamu Grenfell Tower pärast tulekahju välja. Foto: PA Wire / Scanpix

Teadmata kadunute seas olid eile ka 23. korrusel elanud Rania Ibrham ja tema kaks last. Naine tegi kolmapäeva öösel korterist nutitelefoni kaameraga Facebooki otselülituse, mis algas kell 1.38. Videolt näeb tema kõhklusi ja kahtlusi, kas põgeneda läbi suitsu täis trepikoja või jääda abi ootama korterisse. Lõpuks juhindub ta naabrite soovitusest jääda korterisse. Kell 2.45 andis Rania Ibrham endast Snapchatis viimast korda märku: "Andke mulle andeks! Goodbye!"