Krahvinna MountbattenFoto: Mark Stewart
Inimesed
15. juuni 2017, 10:57

Suri prints Philipi nõbu, kes oli üle elanud määratu tragöödia (1)

93 aasta vanuses on surnud Birma krahvinna Mountbatten, kes elas üle IRA pommiplahvatuse, milles hukkusid tema isa ja teismeline poeg. Krahvinna oli Elizabeth II abikaasa prints Philipi onutütar ja kuninganna Victoria lapselapselapselaps.

“Patricia Mountbatten suri 13. juunil rahulikult ja lastest ümbritsetuna oma kodus Mershamis Kentis,” vahendab Briti leht Telegraph omaste avaldust.

Kui Patricia abiellus 1946. aastal lord Brabourne’iga, olid tema pruutneitsiteks tulevane kuninganna printsess Elizabeth ning viimase õde printsess Margaret. Lady Mountbatteni elu võttis traagilise pöörde 1979. aasta augustis, kui IRA lasi Iirimaal Sligo krahvkonnas õhku tema pere paadi.

Patricia isa krahv Mountbatten sai hetkega surma nagu ka tema 14aastane poeg Nick. Teine kaksikpoeg Tim sai ränki vigastusi. Plahvatuses hukkus veel kaks inimest – Patricia ämm Lady Brabourne ja 15aastane paadipoiss Paul Maxwell.

Keeldus kibestumast ja pühendus heategevusele

Lady Mountbatten päästeti veest ja tema nägu vajas 120 õmblust. Hiljem nimetas ta seda irooniliselt IRA noorenduslõikuseks.

Viimase 30 eluaastat pühendas Lady Mountbatten heategevusele, iseäranis organisatsioonidele, kes tegelevad lapse kaotanud vanematega. IRA mõrtsukaid nimetas ta ebainimlikeks, kuid ütles, et on juhtunuga leppinud. “Kui oled kibestunud, võtab see sinu, su pere ja su lähedaste üle võimust. See söövitab. See hävitab su normaalse elu. Kui mu isa oleks ellu jäänud, oleks ta samamoodi tundnud.”

2005. aastal mattis krahvinna oma abikaasa. Teda jääb leinama neli poega ja kaks tütart.