Hiiumaa laulvad liivadFoto: Priit Pullerits
Inimesed
15. juuni 2017, 04:00

KUULSUS KUTSUB KÜLLA | Boris Lehtlaan soovitab: mida teha Hiiumaal?

Kärdlas sündinud ja üles kasvanud laulja Boris Lehtlaan ütleb, et rääkides Hiiumaast, ei saa mööda merest ja vastupidi. Sellepärast veeretab ta jutu otsekohe eelseisvale suvele ja rannamõnudele.

Hiiumaa laulvad liivad

"Ka Kärdlas on rand, aga seda ma ei soovita, sest see on liialt kivine. Ent kui Kärdlast sõita paar-kolm kilomeetrit eemale, võib sattuda fantastilistesse randadesse." Neist Kärdlale kõige lähemal on Tõrvanina rand, kus saab ka telkida.

Hiiumaa laulvad liivad Foto: Priit Pullerits

"See rand on kuulus oma valgete laulvate liivade poolest ning ka merepõhi on liivane. Kärdlast mitte väga kaugel asub kahe-kolme kilomeetri pikkune ja ilus liivane Tareste rand, kuhu Kärdlast võib jalutada mööda mereäärt. Fantastiline rand on Malvaste rand, kus võib kohata poolteise meetri pikkuseid nastikuid.

Kui te satute sinna aga suve lõpu poole ja rannateelt korraks kõrvale metsa põikate, pakub loodus seal teile mustikaid, metsvaarikaid ja pohli. Veel kaugemal, Kärdlast juba paarkümmend kilomeetrit eemal on kahe ja poole kilomeetri pikkune Luidja rand ," loetleb Lehtlaan üles pea kõik tuntumad Hiiumaa rannad.

Kõht täis Hiiumaa moodi

"Paar kilomeetrit Kärdlast ja sada meetrit lennujaamast on minu meelest Hiiumaa parim söögikoht, Roograhu sadama restoran. Hommikul saab seal tellida omletti, millest paremat pole ma mitte kusagil Eestimaal saanud. Ja loomulikult on seal au sees kalatoidud, sest see poleks Hiiumaal õige söögikoht, kui seal ei pakutaks värsket kala.

Muidugi ei saa ka mööda vaadata Hiiumaa kohvikutepäevadest, mis said alguse 2007. aastal just Kärdlast, mille elanikke tuntakse teatavasti juba 19. sajandist nende kohvilembuse pärast kohvilähkrite nime all," põikab Lehtlaan korraks minevikku.

"Nii et eriti on põhjust võtta ülemerereis Hiiumaale ette augusti esimesel nädalavahetusel. Kohvikupäevadel on fantastilised koogid, aga veelgi olulisemad on inimesed, kelle käe all on küpsetised valminud. Sellist sõbralikkust, külalislahkust ja vahetut suhtlemist nagu kodukohvikutes ei kohta iga päev, eriti pealinna söögikohtades."

Pulmatülist sündinud Ristimägi

Kui pole päevitusilma või rannas logelemisest villand saab, võiks võtta ette väikse matka Reigi suunas, sihtmärgiks Risti­mägi, soovitab laulja.

"Kärdlast võiks sõita välja Aia tänava kaudu, sest siis saab näha ka allikaveelisi arteesia kaeve, mis kaunistavad peaaegu igat aeda. Linna sildist on Ristimäeni vaid neli kilomeetrit. Ristimäel võib igaüks oma risti üles panna, sest uskumuse kohaselt toob see õnne," ütleb Lehtlaan.

Pulmatülist sündinud Ristimägi Foto: Teet Malsroos

"Ristimäega on seotud ka tundud legend, et siin said kunagi kokku kaks pulmaseltskonda, ühes eesti-, teises rootsikeelne noorpaar. Möödasõidul kitsal teel puhkes tüli ja taplus, mille käigus ühest paarist sai surma peig, teisest pruut. Ellujäänud abiellunud hiljem ning elanud õnnelikult koos elu lõpuni.

Nii et ka enese õnne nimel on paslik siia üks väike kohalikust materjalist rist teha. Loodus pakub palju võimalusi, kuid loodusele haiget tegemine ei ole õigustatud."

Voldemar Panso vari Kärdla kohal

"Hiiumaale tulles peab kindlasti käima ära Kassaris," märgib Lehtlaan. "Lisaks imelisele loodusele hõljub seal tänaseni Voldemar Panso vaim, kes käis Kassaris perest perre hiidlaste pärimuslugusid kogumas. Tänagi võib veel seal kohata vanu inimesi, kelle pööningul on Panso maganud.

Sest kui ta mõnes peres oli hiidlaste jutud ja naljad üles kirjutanud ning talle kambris ööbimist pakuti, oli Panso alati pööningut eelistanud. Nii et ta käis seal nagu Nipernaadi igal suvel naljalugusid kogumas." Ja kui juba Kassaris olla, tuleks kindlasti käia ära Sääretirbil, soovitab Lehtlaan.

"Sääretirp on tegelikult poolsaar Kassari saare edelaosas – kahe kilomeetri pikkune kitsas maanina. See retk tasub vaeva ja ettevõtmist, sest Sääretirbi otsast avaneb hingemattev vaade ning laine lööb ühelt ja teiselt poolt."