"Olen elukutseline elu-uurija," ütleb Ingrid Peek, kes on seitse aastat juhtinud Raadio 2 saadet "Hallo, kosmos!".Foto: Arne Holm/ Raadio 2
Inimesed
13. juuni 2017, 15:43

Seitse aastat elu-uurimist! „Hallo, Kosmos!“ sai seitsmeseks

Täna tähistab Raadio 2 menusaade “Hallo, Kosmos!” seitsmendat sünnipäeva. Saate autor Ingrid Peek ütleb, et on nende seitsme aasta jooksul muutunud kireva maailmavaadete virvarri suhtes tüünemaks. „Enamus inimesi räägib olemuslikult samadest asjadest, aga eri keeltes ning küsimus on selles, kas suudad asja tuuma tajumiseks end tema keelele häälestada või mitte.“


Kui palju "Hallo, Kosmos!" on seitsme aastaga kosmosele lähemale jõudnud?

Kas sise- või väliskosmosele? Ja kuidas seda mõõta? Loodan, et ikka jõudsamalt lähemale. Väliskosmose suunalistest ettevõtmistest teeb rõõmu Eesti esimese kosmoselaeva orbiidile jõudmine – “Hallo, Kosmos!” hoidis ESTCube-1 tegemistel näppu pulsil terve satelliidi eluaja. Samamoodi on märkimisväärne Kosmonautikapäeva traditsiooni taaselustamine, mida tänavu tähistati juba viiendat aastat. Ja kindlasti on hea meel selle üle, et kosmosesaatest on läbi käinud kogu kodumaine kosmoseteadlaste eliit. Sisekosmiliselt loodan samamoodi, et on ikka mitu sammu suurema teadlikkuse poole liigutud. See, et inimene üldse endale oma sisemaailma ja seal ilmnevat teadvustama hakkab, on väga hea ja arenguks oluline. Üks töövõite on kindlasti intervjuu maailmakuulsa autori ja vaimse õpetaja Eckhart Tollega, kes on meelerahu meister ning valdab teadlikkuse kunsti. Aga muidugi pole ta ainus, nii et mul on muidugi suur heameel jagada kuulajatega väga laia spektrit sisekosmosega tegelejaid.  

Kas sinu elufilosoofa on selle ajaga muutunud? Mismoodi? 

Mulle tundub, et teadlikkus on väga oluline võti inimolendi arengus. Teadlikkus nii välisest maailmast ja sellega seotud suurest pildist ja ka kaadritagusest mängust ning samuti teadlikkus sellestsamast sisekosmosest, mis peaks tasakaalus olemiseks saama samasuures mahus tähelepanu nagu väline. Ma arvan, et selle seitsme aastaga on küpsenud ja arenenud nii saade kui ka mina. Olen muutunud selle kireva maailmavaadete virvarri suhtes tüünemaks. Vahel mõtlen, et enamus inimesi räägib olemuslikult samadest asjadest, aga eri keeltes ning küsimus on selles, kas suudad asja tuuma tajumiseks end tema keelele häälestada või mitte. Püüan tõesti mõista, mitte hukka mõista – saada aru, milline on selle tegelase vaade maailmast ja kuidas see sobitub tervikmängu. Iganädalane teemade vahetumine nõuab eelmisest väljumist, et uude siseneda – see hoiab omamoodi virge ja voos ega lase kuhugi täielikult ära uppuda. 


Kas keegi sinu umbes kolmesajast külalisest on sinu ellusuhtumist (või isegi eluviisi) muutnud? Kes ja kuidas?
 

Iga saatekülaline jagab minu ja kuulajatega oma maailma ning mõnedest pudeneb killukesi, teistest terakesi, mis mu maailmapilti rikastavad. Kui elu on nagu pusle, siis iga külaline lisab sinna oma tükikese – paljud neist ei pruugi otsapidi kokku ulatuda, aga need kõik on ühe terviku erinevad värvikad osakesed. Minu töö ja looming kosmosesaates ongi ju erinevate ja avangardsete ilmavaadete vahendamine, et avardada kuulaja maailmapilti – meie seas ja ümber on palju huvitavaid ja erilisi inimesi, kelle maailmanägemus on teatud suunas süvenenum kui me argiselt kuulma harjunud oleme. Ja see kõik on ju vägagi põnev inimeselooma ja elu uurimine – olen elukutseline elu-uurija. 


Kõige selle valguses, mis maailmas praegu toimub, tundub inimkonna tulevik tume. Kuidas sina, kes sa oled rääkinud sadade tarkadega, maailma tulevikku näed - elame me praegu apokalüpsise veerel või on lootust? 

Jah, igapäevane sisemine seadistus lootusrikkusele võib vahel väga keeruline olla, eriti kui jälgida keskkonnateemade olukorda ja arengut meie kosmosejaamal Maa. Hoolimatus, ahnus ja lühinägelikkus looduse suunal on see, mis teeb mind kurvaks ja mida on raske mõista – kui rumal peab olema inimene, kui ei saa aru, et me sisaldume looduses ja ilma looduseta pole meil elu. Pidada end looduse krooniks ja kõrgelt arenenud olendiks ja veel kõigest muust elavast paremaks, samal ajal hävitada tervikut ja ökosüsteemi, mis tagab meile elu, on absurdne. Teistpidi elame väga huvitaval ja erilisel ajastul: meie tänasel infoühiskonnal on muidugi puudusi, alates nutinarkomaaniast ja digisõltuvusest, aga samal ajal pole maailm kunagi nii lahti ja avar ja vaba olnud. Vähemalt selles osas, mis puudutab teavet ja teadmisi. Muidugi on praeguses tõe-eelses ajastus väga oluline kogu selles ülimas info ülekülluses olla eriti tähelepanelik ja arukas oma allikate ja informatsiooni valimisel. Loodan väga, et inimkonnana oleme teel vaimse ärkamise poole ning saame üha enam teadlikumaks tervikust, mille osad me oleme. Väga ootan ka seda, mil iga inimene võtab vastutuse oma elu, õnne, tervise ja teadlikkuse ning seeläbi ka terviku heaolu eest enda kanda. Mugavlemine ja selle eest vastutuse ja seega ka vabaduse ära andmine ei vii meid edasi. Kui praegu targalt toimetada, siis võime tõesti jõuda tähtedeni, kohtuda meie kosmiliste õdede ja vendadega, muutuda napakalt vägivallatsevast teismelisest egojõmmist kõrgemalt arenenud olendiks.  

Kas oled näinud tulnukat, UFO-t, inglit, haldjat, kummitust vms? Kus ja millal? 

Tulnukaid pole tavaoludes veel trehvanud, aga loodan, et see päev on veel ees – oleks väga tore olla Maa esindaja kosmilistes diplomaatilistes suhetes, kosmosesaadik, kes toimetab eksopoliitika valdkonnas. Tänaseid arenguid silmas pidades tundub võimalik, et jõuame oma eluajal lisaks sisekosmilistele rännakutele ka väliste, füüsiliste kosmoselendudeni ja loodetavasti ka avatumale suhtlusele ilmaruumiga. Omapäraseid, ebatavalisi, veidi üleloomulikke kogemusi on mul mõned olnud küll, aga need on liiga isiklikud, et neist ilmarahvale pajatada. Ja neid kogemusi on paljudel, väga palju rohkematel inimestel, kui me arvame. See on saanud mulle selgeks nii selle seitsme aasta jooksul, mil ma olen teinud saadet “Hallo, Kosmos!” kui ka näiteks Igor Volke uue raamatu “Täiendatud ufopäevikud” toimetamisel. Need müsteeriumid toimuvad meie lähiruumis, meie lähedastega ja seda osa maailmast ignoreerida tundub mulle pisut piiratud. Samas – igaühel on voli ja vabadus valida oma ellu just seda teadmust, mida soovib.    

Kuidas pead saate "Hallo, Kosmos!" sünnipäeva? 

Tähistan kosmosejuttudega ja tähtede muusikaga! Täna õhtul kell 18 algab Von Krahlis kolmepäevane kosmosefestival teemal “Elu universumis”, kus esinevad kodumaine ufoloog Igor Volke, kolmapäeval briti teadusemees professor Brian Cox ning neljapäeval Kanada tuumafüüsik ja ufoloog Stanton Friedman.Mulle väga meeldivad saate avalikud salvestused, kus saab näha ja kohtuda kuulajatega, kuulda nende mõttekäike ja küsimusi. “Hallo, Kosmos!” sünnipäev on toimunud alati saate esimesel eetrikuupäeval, mis oli 13. juunil 2010,  ja igal aastal oleme seda tähistanud mõne huvitavateemalise aruteluga. Tänavu on selleks “Elu universumis”, sest elu ja muidugi maaväline mõistuslik elu on väga põnev ja intrigeeriv teema, mis väärib tähelepanu, uurimist ja harutamist. 

Mis saab saatest "Hallo, Kosmos!" edasi? Kas ta on eetris ka seitsme aasta pärast? Ja kas on veel inimesi-teemasid järel, keda saatesse kutsuda, millest rääkida? 

Eks näis, mis saatusel saatele tulevikuks plaanis on. Hetkel veel teemadepuudust ei ole – maailm on ju põnevusest pakatamas ning huvitavaid inimesi ja nende ilmavaateid on küllaga nii meil kui mujal maailmas. Sügiseks on plaanis üks väike lisanüanss ja mõned värvikad ettevõtmised, nii et loodan väga, et kuulajatel juba igav ei hakka.  

Raadio 2 saade “Hallo, Kosmos!” 

Alates 13. juunist 2010 kutsub saatejuht Ingrid Peek kuulajaid igal nädalal kaasa seiklema sise- ja väliskosmilistesse avarustesse, ilmavaadete perifeeriasse ja avangardi. Selle aja jooksul on eetris olnud üle 300 saate ja kuulajateni jõudnud ligi 400 külalist – teadlasi, muusikuid, arste, vaimulikke, uurijaid, psühholooge, šamaane, nõidu, vabamüürlasi ja vandenõulasi, folkloriste, filosoofe, metafüüsikuid, looduskaitsjaid ja paljusid teisi. Lisaks Eesti oma ala asjatundjatele on saatekülalisteni oma ilmavaadet tutvustama jõudnud külalisi Ameerika Ühendriikidest, Venemaalt ja sealsest Tõva Vabariigist, Inglismaalt, Indiast, Tiibetist ning ka Ungarist, Austraaliast, Ukrainast, Puerto Ricost, Mehhikost, Norrast, Brasiiliast Amazonase vihmametsast, Iirimaalt, Iisraelist, Argentiinast, Itaaliast, Islandilt, Taevast ja Põrgust. Väliskülalistest on tuntuimad tegelased tõenäoliselt Eckhart Tolle ja Kim Eng, Brandon Bays, David Icke, Doreen Virtue, Nick Pope, Veet Mano, Olga Butakova, Darpan, Estas Tonne, Vladimir Megre, Mona Polacca, Drukmo Gyal ja paljud teised tegijad. Tänaseks on saadet R2 kodulehelt järelkuulatud ja alla laaditud 2,3 miljonit korda. Küberkosmosesse pääseb aadressi hallokosmos.ee kaudu.