AvastusradaFoto: Aldo Luud
Inimesed
13. juuni 2017, 04:00

KUULSUS KUTSUB KÜLLA | Priit Pius soovitab: kuhu minna Põltsamaal? (3)

"Kui mõtlen kodu peale, siis mõtlen Põltsamaa peale," kinnitab Linnateatri näitleja Priit Pius, kes kolis perega Tallinnast veinipealinna 2002. aastal, kui tema ja kaksikvend Märt olid alles koolipoisid.

Elukohavahetus läks Priidu sõnul raskusteta, sest maalähedasemat elu oligi ta igatsenud ja ka uued sõbrad leidis ta kiiresti. Kuigi näitlejatöö on toonud Priidu tagasi Tallinna, peab ta end sisimas jätkuvalt põltsamaalaseks ning veedab puhkehetked meelsasti just Põltsamaa roheluses.

Kuningamäe kettagolfirada

Kui Priit aasta tagasi Naissaarel lavastuses "Aadama õunad" mängis, sai ta etenduste vahepeal proovida esimest korda disc golf’’i ehk kettagolfi.

Mäng, mille eesmärgiks on lennutada ketas võimalikult väikese visete arvuga spetsiaalsesse korvi, hakkas näitlejale meeldima ja ta on seda mänginud sestsaadik Eesti eri paigus. Ainult et Põltsamaa kettagolfirada ta veel proovinud pole ja selle vea plaanib ta tänavu suvel parandada.

"Põltsamaal Kuningamäe terviserajal on avatud kümne korviga disc golf’i rada, kus saab oskusi näidata pikematel visetel, lähestumistel (visetel, mille eesmärgiks on lennutada ketas võimalikult korvi lähedale – toim).

On nii avatud radu, metsavahelisi tunneleid kui ka veetakistusi. Sobib pigem natuke edasijõudnutele," räägib Priit. "Olen seal küll talviti suusatamas käinud, kuid disc golf’’ini pole veel jõudnud. On plaanis kindlasti juba jaanipäeva ajal."

Avastusrada

Põltsamaa on vaikne linnake rohkete parkide, jõe ja lausa 18 sillaga (pildil üks neist). "Kutsub niisamagi ringi luusima. Kellel on vähemalt üks mobiilse internetiga varustatud nutiseade, võib Põltsamaal tavalise jalutuskäigu asemel läbida avastusraja.

Avastusrada Foto: Aldo Luud

Tuleb minna lehele www.avastusrada.ee ja registreerida end mängijaks. Keskkonnaameti kodulehelt leiab selle kohta igasugust infot. Igal juhul kambaga Põltsamaad avastada on nii hulga huvitavam!" soovitab Priit proovida orienteerumismängu, mille käigus tuleb läbida 15 kontrollpunkti ja vastata nutiseadmes mitmesugustele linnaga seotud küsimustele.

Paali Lembitu vanavaraait

Põltsamaalt mõni kilomeeter loodesse jääb Pajusi mõis. Paljud hooned on seal restaureeritud ja neile on antud uus elu.

"Mõisapargi servas jõe ääres elab 2016. aasta tunnustatud põllumees Lembit Paal , kes kogunud mitu aidatäit vanavara ja on nõus seda lahkesti näitama. Ainult ette tuleb helistada. Vanemad inimesed saavad tasuks äratundmisrõõmu, nooremad teadmisterõõmu, härra Paal aga vist töörõõmu."

Paali Lembitu vanavaraait Foto: Ingmar Muusikus / Ekspress Meedia