LOOTUSRIKAS: pilt on tehtud 2016. aasta jaanuaris, paar päeva enne seda, kui laevakaitsjad viieks aastaks vangi mõisteti. Siis olid mehed veel lootust täis, et ehk õnnestub peagi kodumaale naasta. Foto: Alar Truu
Eesti uudised
12. juuni 2017, 20:11

LAEVAKAITSJA: riigil pole huvi võidelda oma välismaal süüdi mõistetud kodanike eest! (64)

"Kui sind välismaal süüdi mõistetakse, oledki süüdi. Riigil puudub igasugune huvi sind kaitsta. Teda ei huvita sinu inimõigused ega ka seaduslik ja aus kohtupidamine," kirjutab Indias trellide taga vaevlev laevakaitsja Lauri Ader.

Vangis istuvad eestlased pidasid aru ja plaanisid ühineda 16. juunil brittide korraldatava näljastreigiga. Mõte läks luhta. Vangla ähvardas mehi uue kriminaalasjaga ja lubas keelata kirjad, pakid ja külastused.

"Ma ei saa emale teha seda, et ta vangla väravast ilma mind nägemata tagasi saadetakse," kurdab Lauri, kelle ema otsustas võtta ette pika tee Indiasse, et teda üle nelja aasta taas näha ja 40. sünnipäeval korrakski kallistada.

Kas streik oleks kuidagi Eesti valitsuse tähelepanu äratanud, on muidugi omaette küsimus.

"Pole kasulik ilmselt riskida äriliste sidemetega mingite tühiste tavakodanike pärast. Indias elab umbes 1,3 miljardit inimest ja kui siin igale inimesele müüa maha eurose kasumiga kaup – on ju selge, et sihukese summa eest unustatakse õiglus!" pahandab Lauri.

Vastuseta küsimused

Lauri meenutab, kuidas advokaat neid esimest korda vanglas külastas ja küsis, miks mehed seal on ega läinud koju, kui neid 2014. aasta juulis õigeks mõisteti.

"Aga me viibisime Indias "vabaduses" nii, et polnud passi, elamis- ja tööluba. Meid aga veendi, et too olukord on igati seaduslik ning neil on Indiaga kokku lepitud. Kas siis tõesti proua Kaljurand (endine väliminister Marina Kaljurand – K.T) ei teadnud, et poolteist aastat õigeksmõistetuna Indias viibimine lõpeb uuesti vanglas?" ei mõista Lauri.

Lauri sõnul ei tea nad tegelikult isegi seda, kui palju neile vangla-aastaid määrati. "Viis aastat saime (laevas laos olnud) relvade eest. Aasta saime Indiasse saabumise eest, kuhu me tegelikult ei saabunudki. Ja veel aasta saime viisarežiimi rikkumise eest. See on juba seitse aastat. Kaheksa ja pool aastat tuleb kokku. Oi ei, hoopis üheksa, sest istusime ju pool aastat enne ka vangis ning keegi pole kinnitanud, et see meile antud maksimumkaristusest maha arvatakse! Esialgu, kui meid relvaähvardusel India vetesse toodi, süüdistati meid terrorismis. India meedia väidetel olevat me tahtnud rünnata Tuticorini tuumaelektrijaama. Selle süüdistusega oleks meid üles poodud!"

Nüüd käis juuni alguses Eesti konsul Indias laevakaitsjatel vanglas külas ja poisid küsisid temalt kohtuasjade kohta, kuid vastuses räägiti neile hoopis olmetingimustest.

"Kas tead, millal meid vanglast vabastatakse praegu jõus oleva karistusega, mis aastal ja mis kuul?" oli Lauri küsimus konsulile. Konsul hakanud seepeale Lauri sõnul lisama 2016. aasta 11. jaanuaril tehtud otsusele, mis laevakaitsjad viieks aastaks vangi mõistis, veel viit aastat.

Naiivne usk

Siiski tunnistab Lauri, et selles suures inimpuntras, kes nende teemaga tegeleb, on vähemalt üks ja ilmselt ka ainus ametnik, kes on kursis mehi puudutava kohtuasjaga – see on välisministeeriumi asekantsler Annely Kolk. "Oleme kindlad, kuid ei saa kinnitada, et proua Kolk teab, et oleme süütud ning on teinud meie heaks kõik, mis tema võimuses on olnud."

Laurile ei meeldi Indiaga sõlmitud vangide vahetuse leping. "See oleks muidugi kõige lihtsam lahendus nii Indiale kui ka Eestile. Aga me oleme süütud ega kavatse enda peale võtta fabritseeritud kohtuasja. Kavatseme käia läbi kõikvõimalikud kohtud, kuniks meid tingimusteta õigeks mõistetakse," on Lauri konkreetne ja nendib, et Tamil Nadu osariigi politsei Q-Branchi ülema lubadus nende elu rikkuda on täide läinud, kuid täna on ka teada, et selle mehe vastu algatati uurimine korruptsioonis ning altkäemaksu võtmises.

Mis juhtus laevakaitsjatega

2013. aasta 18. oktoobril arreteeris India politsei Seaman Guard Ohio meeskonna 35 liiget, kelle hulgas oli ka 14 Eesti kodanikku. Kuigi esialgu lubati mehed paari nädala jooksul vabastada, ei ole eestlased veel nüüdki kodumaale pääsemisele sammugi lähemale jõudnud. 2016. aasta 11. jaanuaril mõisteti laevakaitsjad viieks aastaks vangi.

Möödunud aasta novembrikuus lõpetas India Tamil Nadu Ülemkohtu Madurai haru 11. jaanuaril jõustunud otsuse vaide sisulise arutelu, kuid jättis otsuse tegemata. Laevakaitsjad lootsid, et hiljemalt käesoleva aasta alguseks on otsus teada, kuid jaanuarist on saanud juuni ning millal otsus tuleb, on endiselt selgusetu. 

Ministeerium: laevakaitsjad suhelgu advokaadiga!

Välisministeeriumi andmetel kohus ei määranudki otsuse tegemise tähtaega. Kohtumistel India ametivõimudega on ministeeriumi pahandanud see, et kohtumõistmine viibib.

"Kohtumisel India asevälisministri Mobashal Jawed Akbariga 27. mail väljendas välisminister Sven Mikser sügavat pahameelt, et laevakaitsjate juhtum pole seni lahendust leidnud, ning märkis, et see pärsib Eesti-India suhteid," ütleb ministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Maria Belovas.

Praegu edasikaebamisel oleva kohtuasjaga seotut saab Belovase sõnul laevakaitsjatele kõige paremini selgitada nende advokaat. "Ei välisministeerium ega Eesti riik ei ole selles kohtuprotsessis osalised. Laevakaitsjaid kaitsevad ning täit infot protsessi üksikasjadest omavad nende advokaadid."

Varasematele sündmustele viidates teatab Belovas, et mehed ei saanud 2014. aastal riigist lahkuda. Konsul vormistas küll neile tagasipöördumistunnistused, aga India ei andnud vajalikke väljasõiduviisasid.