Rakvere gümnaasiumFoto: Aldo Luud
Inimesed
12. juuni 2017, 04:00

KUULSUS KUTSUB KÜLLA | Tõnis Niinemets soovitab: mida teha Rakveres? (1)

Näitleja ja koomik Tõnis Niinemets on veetnud 18 aastat oma elust Rakveres. Kuhu ta soovitab seal minna?

Rakvere teater

Tõnis Niinemetsa sõnul kujutab see tähtis kultuuriobjekt nii teatrit, kultuurimaja kui ka kino. "Üks suur kultuurikoda," iseloomustab Tõnis Rakvere teatrit . "Teatri hoovis on, mida vaadata, näha ja teha," on ta veendunud.

Rakvere teater pakub vahvaid lavastusi igas vanuses inimestele. "Lisaks on see teater, mis sõidab Eestis kõige rohkem ringi," ütleb tuntud näitleja. Veel on seal uus kino ja teatriruumides saab näitusi uudistada.

Rakvere teater Foto: Alar Truu

Niinemets soovitab suvel kindlasti vaadata Viljandi kultuuriakadeemia lõpetanud tudengite diplomitööd "Kellavärgiga apelsin" ja Üllar Saaremäe suvelavastust "Viimane võllamees".

"Need on lavastused, mida mängitakse nii Rakveres kui ka sellest väljas, et teatri jaoks ümbruskonda ära kasutada," lausub Niinemets.

Samuti kiidab näitleja Rakvere teatri kohvikut. "See on kindel koht, kust saab väga hea mõistliku hinnaga päevaprae."

Rakvere gümnaasium

Niinemetsa arvates on Rakvere gümnaasium , linna vanim kool, kindlasti vaatamist väärt. "Projekteerija oli kooli vilistlane, legendaarne arhitekt Alar Kotli," sõnab ta.

"Sealt on tulnud sellised geeniused nagu Lembitu Kuuse, Kaljo Kiisk ja Tõnis Niinemets," naljatleb ta. "Ka Arvo Pärt on selle majaga seotud," ütleb näitleja.

"On oht, et kool ei eksisteeri mõne aasta pärast enam sellisel kujul, nagu ta praegu on. Selle kõrvale võidakse ehitada riigigümnaasium ja maja võib siis muutuda põhikooliks, aga täpselt ei tea," lausub Tõnis. Tema jaoks pole see kindlasti rõõmustav uudis.

Rakvere gümnaasium Foto: Aldo Luud

"Mulle on kool olnud nagu Rakvere koolide signatuur. Mul poleks midagi selle vastu, kui see muutuks riigigümnaasiumiks. Nüüd, kui tuleb 105. juubel, oleks kummaline, kui kool kaotaks oma nime ja selle, mis ta praegu on," arvab Niinemets.

Kastani tänav

Olles veetnud oma elust 18 aastat Kastani tänaval, soovitab näitleja mööda seda ilusat rahulikku tänavat kindlasti jalutada. "Terve tänava ulatuses on pikk kastaniallee. Selline ilus roheala linna keskel. Seal on ka park, staadion ja spordiväljakud, nii et tegevust jagub.

Kui mööda seda tänavat jalutada, näeb ka päris palju Rakveret," ütleb Niinemets. "Pealegi elas mu kõrvalmajas lavastaja ja näitleja Vallo Kirs, nii et see on selline kuulsuste tänav."