Venno Loosaar Porvoos eestlaste jaanitulelFoto: Aldo Luud
Inimesed
11. juuni 2017, 10:43

„Joodik jääb Soome pidudel oma alkoalale ja istub seal!“ (33)

„Sa vist ikka ei jaksa seda sangpommi tõsta, juba mitu korda proovisid, aga näe, ei tule ju välja!“ lohutab soome-eestlaste jaanipeo õhtujuht Venno Loosaar vibalikku pidulist, kes on õlut ääreni täis, kuid püüab tuikumist trotsides siiski murumängudest täie hingega osa saada. Lõpuks agar sportlane taltub ja tuigub õlleala turvalisusse tagasi.

Mitte kauaks. Hellade Vellede esinemise ajaks on ta kui viisendine lavaesise fänkonna seas ning püüab naistega tutvusi sõlmida. Väga omapärasel moel: neid patsutades ja istmikust näpistades. Krapsakate eestlannadega pole aga nalja: nood krabavad mehepojal varrukast kinni ning panevad ta otseses mõttes lavaesise nurka seisma. Meeste poolt kostab vaikset pominat: „Rahune maha! Mine maga välja!“

„Kui eestlastel jook sees on, siis on ta kohe agar,“ muigab Soome ainsa eestikeelse raadiojaama Finest FM juht Enari Maiste, et tegelikult on vintis eestlased siiski märksa vaoshoitumad kui soomlased sellistel puhkudel. „Aga siis on teistel lõbus vaadata, saab natuke naerda – ega ma õhtujuhina mõnitama ka ju kedagi hakka,“ leiab Venno murumängude külalisesineja tegevuses ka plussmärgilist. Et õllesõbrad perepidulistest eraldatakse on Enari sõnul Soomes tavaline.

Liiatigi püsib enamik õllesõpradest aiatagusel õllealal nii vaguralt, et suurele platsile teiste piduliste sekka nad paarutama tulla ei tihka. Et õllepeolised mõjuvad suisa sulnitena, on soomlastest turvameeskonna teene. Neid jõulisi tegelasi on õllealal õige ohtralt ja sestap käituvad pidulised enamalt jaolt nagu eeskujulikud õpilased klassijuhatajatunnis. Soomes on reeglid paigas. Suitsetamise ja alkoholi jaoks on oma peoalad. „Tegelikult on see hea, et laste vahel ei kakerda mehed oma jookidega,“ leiab Enari. „Joodik jääb Soome pidudel oma alale ja istub seal!“ Vennol on vastulause: „Aga ta ei püsi ju seal! Ta joob end purju ja tuleb ikkagi teiste sekka!

Enari naerab: „Ega ta kaua perepiduliste seas püsi, ta tahab ju üsna varsi uut õlut ja kakerdab alkoalale tagasi!“

Tõsi, reeglid ei paista kuidagiviisi kehtivat õllepurkide paigutamisel prügikasti. Õllealal on vastu Terminaatori esinemise lõppu võimatu sammugi teha, ilma et mõni Saku originaali tühi purk jala all mõlkimishäälil laulu ei lööks. Ei taha ettegi kujutada, kui palju õllepurke sel platsil maas vedeleb. Neid on nii ohtralt, et muruplats metalse taara all on vaevuhoomatav.