PuiduaitFoto: Aldo Luud
Inimesed
10. juuni 2017, 04:00

KUULSUS KUTSUB KÜLLA | Dagmar Oja soovitab: kuhu minna Avinurmes? (8)

"Avinurmes pole mul kunagi olnud vaja kohta, kuhu omaette olemiseks põgeneda," räägib Ida-Virumaa puu- ja käsitöö Mekas üles kasvanud laulja Dagmar Oja. "Kui seal õue astun, siis olengi ühe jalaga juba metsas. Selleks pole vaja kuhugi peitu pugeda," ütleb ta. "Seal on väga toredad ja lahked inimesed, kes võtavad alati kahe käe ja suure naeratusega vastu – ka võõraid! Uute inimeste suhtes ei olda seal kuidagi halvasti meelestatud," kiidab Dagmar kodukandi rahvast.

Elulaadikeskus

Avinurme elulaadikeskuses saab tutvuda ainulaadse puutöökultuuriga, mille kohta on muide tehtud ettepanek UNESCO kultuuripärandisse kandmiseks. Sealses muuseumiekspositsioonis tutvustataksegi neid puutöömeistrite põlvest põlve edasi antud oskusi ja traditsioone.

Elulaadikeskus Foto: SVEN ARBET/ EKSPRESS MEEDIA

Puiduait

Ka teine koht, mida Dagmar Avinurmes külastada soovitab, on puutööga seotud – Puiduait . Avinurme peamine puidust käsitöötoodang on ajalooliselt olnud puunõud ehk sealses keelepruugis riistad. Eriti ikoonilised on punutud laastukorvid. "Kõik, mis seal puidust valmistatakse, on Avinurme enda inimeste tehtud," kiidab Dagmar.

Puiduait Foto: Aldo Luud

Tünnilaat

Üllatus-üllatus! Kolmaski Dagmari soovitatud vaatamisväärsus on puu- ja käsitööga seotud. Võiks arvata, et Avinurmes on kõik käsi- ja puutöö peale meistrid. See ongi tegelikult nii, sest Avinurme metsade vahel on sellega asukohast ja loodusoludest tingituna põlvest põlve tegeldud.

Tünnilaat on suur suvine üritus, kuhu kogunevad kõik kohalikud ja kaugemaltki tulnud meistrid, et enda käsitööd müügiks pakkuda.

Kui Avinurme käsitöökeskused on läbi käidud, soovitab Dagmar Avinurme ka pikemaks jääda, et nautida sealset ilusat loodust. "Avinurme on selline pikk küla. Läbi alevi kulgeb põhitee, mille ümber on majad.

See pole miski väike nurgake," kirjeldab Dagmar. Muidugi on laulja sõnul kodukant eriti ilus suvel ja kevadel. "Loodus ja mets on kõik roheline," räägib ta õhinal. "Metsa on palju ja Avijõgi on ka seal – kõik on käe-jala ulatuses, kus saab ujuda ja jalutada käia."