Ehtekuninganna Ivi Eenmaa: üks tõeliselt väärt ehe peaks tekitama hingelist värelustVideo: Robin Roots
Inimesed
9. juuni 2017, 16:06

Ehtekuninganna Ivi Eenmaa: üks tõeliselt väärt ehe peaks tekitama hingelist värelust (14)

Neljapäeval, 8. juunil kogunes LHV kliendikontorisse Eesti kulla- ja kellaliit, et tähistada oma 20 sünnipäeva. Ühtlasi kuulutati välja ka konkurss Eesti Aasta Ehe 2017, mis on pühendatud Eesti vabariigi 100. aastapäeva sündmustele.

Kullakallis Ivi Eenmaa, kui olulised on naise jaoks ehted? Täna kannad Sa imekauneid teemantitega kõrvarõngaid, imelist kullast käevõru ja väga erilist sinise suure kiviga sõrmust.

Mulle ehted väga meeldivad. Eluaeg on meeldinud. Aga ma polegi niivõrd kulla, kui just hõbeda fänn. Pika eluea jooksul, kui on käidud palju väljaspool Eestit ja loomulikult esinetud erinevatel konverentsidel, on neid palju hangitud ja kantud.

Kuid ma ei suuda välismaal ju võistelda kuulsuste ja kuninglike persoonidega, kes kannavad fantastilisi šedöövreid. Ega ma ei püüelnudki selle poole. Aga suurte võimsate hõbeehetega pääsesin püünele küll. Alates suurtest hõbekettidest, mida peab loomulikult palju olema, kuni efektsete prossideni.

Rääkimata põnevatest sõrmustest. Näiteks juveliir Jaan Pärna oma. Eriline lemmik on tema sõrmus mil nimeks „Üks gramm kulda”. See on vapustavalt ilus. Ja just selliste kunstiteostega olen ma alati silma paistnud.

Aga hõbekette ja muid ehteid olen väga palju ka üle maailma kokku ostnud. Kuni Etioopiani välja. Näiteks Etioopiast tõingi endale vapustavad, ülipikad hõbeketid ja nad sobivad minu kõigi teiste hõbekettidega suurepäraselt kokku. Ma ei hakka üldse rääkima veel meie Setu kettidest.

Aga siinkohal ei räägi ma lihtsalt ehetest, ma räägin ehetest, millel on ka hingeline väärtus. Minu jaoks on taolised ehted palju suurema väärtusega.

Milline ehe on Sinu jaoks eriti kallis?

Üks Jaan Pärna tehtud oonüksehe oli mulle väga kallis, aga ma kaotasin selle ära. Aga kui me räägime uhkest ja minu jaoks rõõmu tekitavast ehtest, siis minu jaoks peab see olema igavikuline. Sel peab oma story olema. Sul peab tekkima vajadus ja tahtmine seda kellegile edasi anda.

Palju Sul ehteid on?

Ei tea! Aga mitte nii palju, kui arvatakse. Mul pole selliseid ehteid, mida ma peaks pangaseifis hoidma. Küll on mul aga palju ilusaid Eesti kunstnike poolt valmistatud ehteid.

Ehtekuninganna Ivi Eenmaa: üks tõeliselt väärt ehe peaks tekitama hingelist värelust Foto: Robin Roots

Sa oled žüriis Eesti Aasta Ehe 2017. Milline peaks olema Eesti 100 vääriline ehe?

See ei tohiks olla ainult vaatamiseks. Ehe peaks olema ka kantav. See peaks tekitama hingelist ärevust. Ta peaks jääma aasta ehteks läbi aegadae.

Vaata meeleolukat intervjuud Ivi Eenmaaga!