Märgilise tähendusega Kõpu majakas. Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
9. juuni 2017, 04:00

KUULSUS KUTSUB KÜLLA | Jaanus Nõgisto soovitab: kuhu minna Hiiumaal?

"Kuigi minu emapoolne suguvõsa on põlishiidlased kirikuraamatu andmetel juba aastast 1703, olen mina tänu Vene võimule saanud ennast hiidlasena tunda vaid viimased 20 aastat," nendib muusik Jaanus Nõgisto.

"Kuna ema tuli Tallinna tööle juba 1936. aastal, saime pärast sõda Hiiumaale ainult piiritsooni loaga. Kui Eesti taasiseseisvus, võtsin ma südameasjaks sinna jäädavalt tagasi kolida," ütleb kunagise emakodu lähedale Kõppu elamise rajanud Jaanus.

Märgilise tähendusega Kõpu majakas

Kõpu mehe ja patrioodina ei saa Nõgisto loomulikult vaadata mööda Kõpu tuletornist . "Kõpu majakas on Läänemere ja Baltimaade vanim ning väidetavalt maailma vanuselt teine või kolmas tuletorn, mille tipus on tuli pidevalt põlenud ja ilma seda nägemata Hiiumaa mastaabist, tähtsusest ja vaimsusest pilti ette ei saa," märgib Jaanus.

Märgilise tähendusega Kõpu majakas. Foto: Tiina Kõrtsini

"Peale selle on Kõpu majaka kõrval suurepärane kohvik, kus saab paremaid suupisteid kui mitmes Tallinna restoranis."

Kõpu poolsaar

"Ma võin ju kutsuda inimesi üles külastama Hiiumaa vanimat, Pühalepa kirikut, ma võin kutsuda üles minna jalutama Luidja rannale, mis on üks Hiiumaa ilusamaid liivaseid supelrandu, aga tegelikult kutsun ma inimesi minema Kõpu lõunaranda, istuma maha inimtühjale liivarannale, et lasta seal oma mõtetel lennata.

Olen seda ise mitu korda kogenud ja uskuge, seal saab pea klaariks ja mõtted ilusaks. Sest sellist vaikust nagu Kõpu poolsaare põhja- ja lõunarannas ei ole mitte kuskil Eestis võimalik kogeda. Vaid kusagil silmapiiril helendab valge täpp, sest rahvusvaheline laevatee on sealt kulgenud tuhandeid aastaid."

Sõru sadam ja purjekas Ernst Jaakson

"Kindlasti soovitaks ma käia Sõru sadamas, kust on tore vaadata naabersaare Saaremaa poole ja uudistada enne sõda Eestis ehitatud viimast purjelaeva, kolmemastilist mootorpurjekat Alar , mis Teise maailmasõja ajal jõudis Taani ja kust ta 1998. aastal pukseeriti tagasi Hiiumaale," teab tänini purjekaga merd seilav Jaanus.

Sõru sadam ja purjekas Ernst Jaakson Foto: Teet Malsroos

"Mingil naljakal põhjusel ristis Lennart Meri purjeka Ernst Jaaksoniks. Mind isiklikult seob selle purjekaga veel asjaolu, et selle ­viimane Eesti soost kapten oli minu onu Feliks Voolens."