Foto: Carlos Goethe
Saund
8. juuni 2017, 14:36

LEEGID JA MÜRTS! Rammstein kasutab kontserdil tule ja paugu tegemiseks 120 kilogrammi pürotehnikat (8)

Rammstein on tuntud selle poolest, et tuld lendab nende kontsertidel uhkelt ning pürotehnikaga kuuma andmisel end tagasi ei hoita. Kuigi täpselt ei ole teada, mitu tonni paugumaterjali mehed endaga kaasa toovad, on mehed varasemalt numbritest pisut aimu andnud küll.

Teada on see, et lava peab olema vähemalt 18 meetrit sügav ning 25 meetrit lai, et kõik tulelondid sinna ikka kenasti ära mahuks. Muide, Rammstein on seda meelt, et kui pürotehnikat pole, ei ole ka showd. Vinge lavamöllu korraldamiseks paluvad nad, et esinemispaik oleks varustatud ka 12 tulekustutiga ning 400 kilogrammi kuiva jääga.

Aastal 2012 andis Rammstein Pariisis kaks suurt kontserti, mis üles filmiti ning mille põhjal tehti dokumentaalfilm „Rammstein: Paris“. Sel aastal jõudis film ka kinodesse. Youtube’s on üleval videosari, kus Rammsteini meeskond paljastab, kuidas film sündis. Produktsioonimänedžer Nicolai Sabottka räägib seal, et igal kontserdil näeb umbes 300 püroefekti ning selleks on kasutuses 120 kilogrammi paugumaterjali - 80 kilogrammi lükopoodiumipulbrit ehk kollaeosepulbrit ning 40 liitrit isoparafiini.

 

Nicolai sõnab videos, et kogu pürotehnika juhtimine käib käsitsi, seega peab ta olema pidevalt sajaprotsendiliselt keskendunud ning jälgima, kus bändiliikmed täpselt asuvad ja kuhu suunda leeke lasta. „Oleme terve tiimiga pidevalt raadio teel kontaktis ja vahetame infot, kas on turvaline tuld lasta.“ Bändi kitarrist Paul Landers sõnab, et teinekord läheb laval ikka väga-väga kuumaks. „Kui teraselt vaadata, võib näha, kuidas Till (laulja Till Lindemann - K.T) vahepeal põlvili laskub ja meie pead ära pöörame. Neil hetkedel kardame oma kulmudest ilma jääda.“ Videos saab sõna ka üks Rammsteini fänn, kes ütleb, et esireast kontserti jälgida on ikka kuum. „Vahepeal on näha, kuidas terve esirida end tahapoole kallutab.“