DJ QBA avas suveks PADAs maalinäituse
Inimesed
7. juuni 2017, 23:28

GALERII JA VIDEO | QBA pani 20 aastat pidusid maalinäitusele

"Kes ma olen? Millega olen tegelenud? Millega tegelen täna? Mis on minu ettekujutus sellest, millega tegelen edaspidi? Miks ma olen selline nagu olen? Milleks? Ikka tekivad meil erinevad küsimused oma eksistentsi ja saamisloo kohta, miks oleme just sellised," arutleb Raadio 2 eetris ja pidude korraldamisega tuntuks saanud Martin Kaares, artistinimega QBA.

QBA'l saab sellel sügisel 20 aastat sellest kui ta esimest korda teiste inimeste ette astus ning julges laotada publiku ette oma muusikalise lapiteki. Kui kaua ma enne kogusin nii plaate kui ka julgust, et seda teha? Kui palju on muutunud kõik peale seda? 

Ja QBA'l saab veel rohkem aastaid täis kokkupuutest kunstiga, kunsti loomisest, kunstikoolidest ( Järveotsa gümnaasiumi kunstiklass, EKA stsenograafia BA). 

“Kunst ja klubimuusika, mis on käinud minu jaoks palju aastaid käsikäes, on paljude teiste jaoks olnud pigem lahus hoitud erinevad asjad mis omavahel ei sobi. Olen tundnud, et inimesed ei võta mind tõsise DJ’na, kuna olen kunstnik, ja vastupidi - ei võta mind tõsise kunstnikuna, sest olen seotud hoopis muusikaringkondadega. Kõik ootavad ja eeldavad nendel aladel tõsidust. Tõsist trummi ja bassi ei seostata kunstiga. Tõsist kunsti ei seostata muusikaga, mida mängin. Nende kahe tõsiduse kokkusulatamine on mõnes mõttes olnud minu 20 aasta töö vili.”

Kuidas on nende 20 aastaga muutunud definitsioon DJ'ks olemisest, kuidas on muutunud muusika, kuidas on muutunud kombed peol käia. Kuivõrd algselt tähendas DJ'ks olemine kogu raha eest kallite vinüülplaatide ostmist ja kuupikkust saadetise ootamist, siis tänapäeva digitaalsel ajastul saab muusikat esitada igaüks ning igaühel on ligipääs nii uuele muusikale kui selle esitamise tehnoloogiale. Spetsiifilisest ametist on tehnoloogia muutudes saanud igaühe tegevus. Kunstis on endiselt samamoodi - tulevad noored peale, on vanad klassikud ning midagi drastilist pole juhtunud. Samas, kuivõrd elektrooniline tantsumuusika plahvatus toimuski alles ning kõik oli värske ja uus, siis kunst on meid ümbritsenud juba sajandeid. 

Muutunud on ehk see: igaüks võib olla kunstnik ja DJ, muusikat ja kunsti proovitakse aina rohkem inimeste eluruumi kätte tuua. Kõik sulab lõpuks ühte ning seejärel lihvitakse ühtlaseks puruks, mis katab kõike meid ümbritsevat.

Olen püüdnud selles kõiges selgust leida, juurelnud korduvalt kes ma olen ja miks ma teen just seda mida ma teen. Adudes, et mu galerii ongi klubi ja klubiks on galerii. 

Materjal ning meedium:

Kokku 10 teost, 1,5m x 1,5m akrüüliga vineerplaadile maalitud pannood. Olen olnud veendunud, et ööasutus, kus võib juhtuda mida iganes, ei ole koht minu maalide väljapanemiseks. Kuid leidnud õige materjali - vineeri -  sain aru, et selline näitus võib olla teostatav. Iga teos kujutab teatud aspekti ööelust: pidulised, piduliste eeskujud, kust see muusika tulnud on ehk "juured", tehnoloogilised visioonid kuni “pühapäevase uduni"välja.

Näitus koosneb kahest etapist:

1.KLUBI>GALERII

QBA maalid laagerduvad terve suve populaarses suveklubis "PADA". Katuseta galeriis. Just selline 3 kuud värske õhu ning ilmastikuolude käes kümblemine annab maalidele omapärase "värske kulumise" nüansi. Kuivõrd tegemist on ööklubiga, siis külastajad hakkavad käima teoseid vaatamas pimedal ajal, st. maalid peab korralikult välja valgustama ning öisesse keskkonda põnevust juurde looma. Ka muusikaline foon saab olema, sest kõrvalruumis saab olema vali muusika.

2.GALERII>KLUBI

Peale seda käin kahjustused üle, parandan vigased kohad, raamin teosed, lisan lõpliku laki ning esitlen neid siseruumis - galeriis. Galerii osas oleks taustaheliks 90ndate keskpaigas lindistatud Raul Saaremetsa raadiosaate salvestisega kassett. Sellise võimalikult kulunud kuid ajastukohase heliga muusikakandja.

10 erinevat maali koos pealkirjadega. Lahti kirjutatud, igaüks oma temaatikaga. Minu jaoks olulise, demonstratiivse osaga ööelust:

1. "Iidolid" -  teos  iidolitest, kes mulle andsid esimesed tõuked teel sinna, kuhu ma olen jõudnud tänaseks. Need kõige esimesed suunanäitajad DJ'd pildis ja kirjas kujutatuna.

2. "What underground technology?" - muusika ja tehnoloogia areng. Vinüülist USB pulgani. Sellest kuidas on undergroundmuusika muutunud helgemaks läbi aja. Samas mõned asjad ei muutu kunagi, nagu Londoni metroo logo ning selle kujutamine undergroundmuusika vapiloomana.

3. "Raudbetoon" - ood vanadele tehasehoonetele - kus minu jaoks kõik algas. Minu lemmik nooruasaja fantaasia. Vanade aegade reivid toimusid ikka vanades, mahajäetud tööstushoonetes. Vt. brutalistlik stiil jne.

4. "Kollid" - erilised tegelased varasemas tantsumuusika ajas ja just suurtel tehasereividel. Natukene hirmuäratavad tegelased laksu all, oma tunkede, meeletute emotsioonide ning krigisevate hammastega. Neid põlati, kuid midagi on nende juures ka romantilist.

5. “Meie 3 / Ühe tagumiku kolm kanni" - minu ja minu kahe sõbra ja kolleegi lugu. Oleme peatselt korraldanud 18 aastat üritusi, oleme teinud 15 aastat raadiosaadet. Oleme nagu üks tõeline abielupaar oma rõõmude ja erimeelsustega. Tjuun In'i lugu.

6. "Pühapäevane udu" - peale igat nädalavahetust saabub alati pühapäev või esmaspäev või teisipäev. Ühesõnaga üks kummaline teos pohmellist - tühjusest - kohmetust oskamatusest olla. Katsusin abstaktselt seda pildi sisse panna. Tühjus, must udu, koletise peaga pehme loom kes justnagu peaks meid sellest kõigest päästma.

7. "Looduse kroon?" - eksootikat QBA võtmes. Lõvipea sulamas kokku inimnäoga. Kumb on looduse kroon? Kes on üle? See teos viib meid vihmametsa, kust on pärit muusika millesse armusin ja mida siiamaani mängin - Jungle. Ning selles kultuuris sümboliseerib lõvi pea julgust ja jõudu. 

8. "It came from Africa" - tantsumuusika, nagu me teame seda tänapäeval, juured viivad meid tahes tahtmata jälle aafrika juurde. Rütmimuusika häll, Jamaikas edasi arendatud bassimuusika - must manner on niivõrd mitmekesistanud meie tänapäeva muusikat, et me ei saa jätta pühendamata temale ühte peatükki. 

9. "Kirgvili" - peo juurde käib ka flirt ja kirg, enesenäitamine ning suhete otsimine. Ööd on täis juhtumusi. Öösel juhtub. Tiirasus, kire kustumatu soov saada rahuldatud. Nälg keelatud, kuid vägevat vilja mekkida saada.

10. "QBA 2017" - graffitil on väga oluline roll QBA muusika ja kunsti vaheliste seoste kinnistumisel. Kuivõrd see muusika millesse kiindusin 20 aastat tagasi oli kunstiliselt väga tänavakunstikeskne siis mina proovisin oma kätt ka graffitiga. Kuid mingi hetk sain aru, et see sama graffiti stiil sobib mulle paremini lõuendil ja pintslitega. Minusse on jäänud kindlasti osakene seda kunstistiili sisse. Suureks eeskujuks siinkohal tooksin välja Goldie.