TÜLIÕUN: Mart Kadastik hoiab käes raamatut, mis ajas tülli tema ja Postimeest kirjastava Eesti Meedia. Peatoimetaja Lauri Hussar ei kutsunud Kadastikku lehe aastapäeva tähistamisele.Foto: Arno Saar
Eesti uudised
7. juuni 2017, 04:00

POSTIMEHE KÜLALISTE KESINE VALIK: kas vaenu või kiirustamise tõttu? (9)

Postimees tähistas neil päevil oma 160. aastapäeva, esmaspäeva õhtul peeti selle auks meeleolukas pidu. Mitmed kohalviibinud avaldasid imestust selle üle, et kutsutute seas puudusid mitmed Postimehe lähiminevikus olulist rolli mänginud inimesed.

Postimehe peatoimetaja Lauri Hussar ütleb, et algselt oli Postimehe juubelit kavas tähistada üksnes toimetuses. Suhteliselt viimasel hetkel plaanid aga muutusid, sest toimetusega võtsid ühendust mitmed endised Postimehe töötajad, kes soovisid juubelit tähistada koos praeguste lehetegijatega. Nii koliski pidu toimetusest välja ning kiiresti meenutati Postimehele olulisi inimesi, keda samuti peole kutsuda, räägib Hussar.

"Postimehe toimetus tegi kiire valiku ja lisaks Postimehe praegustele töötajatele saatsime kutsed ka 170 endisele töötajale," ütleb Hussar. "Mis puudutab Mart Kadastikku, siis on erimeelsused tema ja Eesti Meedia vahel lahenduseta ning tema kutset ei saanud."

"Elu pakub väga harva selliseid hetki, kus saab erimeelsustest üle olla ja rahulikult edasi minna," ütleb Postimehe suurpäevale kutsumata jäänud ajalehe kauaaegne peatoimetaja Mart Kadastik. Ta lisas, et peale tema oli veel palju teisi Postimehe ajaloos olulist rolli mänginud inimesi, keda sellise tähtpäeva puhul oleks ajaleht kindlasti pidanud meeles pidama.

"Neid on rohkem kui mina, kes oleks pidanud eilsel peol olema, aga kes kõrvale heideti," sõnab Kadastik. "Näiteks Toomas Issak, kes viimased kakskümmend aastat oli Postimehe tegelik juht. Või Ivi Drikkit. Ja veel palju teisi inimesi, ilma kelleta ei oleks Postimees täna see ajaleht, mis ta on. See näitab, et Postimehe praegused omanikud ei tunneta lehe ajalugu."

Kadastiku sõnul oleks Postimehe omanikud pidanud jätma kõrvale kõik konfliktid ning kutsuma koosviibimisele laia ringi Postimehele olulisi inimesi. "See sündmus oli just selline hetk, kus Postimehe toimetus ja omanikud oleksid võinud minevikust üle olla," sõnab Kadastik. "Elu pakub selliseid võimalusi väga harva ja need tuleb ära kasutada."

Postimehe praeguse peatoimetaja sõnul ei väldi nemad ühtegi endist Postimehe töötajat ega vähenda kellegi rolli. "Kevade jooksul kutsusime endisi Postimehe töötajaid meenutama lehe ajalugu ja kirjutama Postimehe minevikust ning paljud seda ka tegid," kõneleb Hussar.

Kadastik möönab, et kõiki ei jõua paratamatult kutsuda. Toimetuse sünnipäevad on tema sõnul väga olulised sündmused, need aitavad liita toimetust, toovad lehetegijad avalikkuse ette ja on loomulikult kasulikud ka turundusele. Eilne sündmus oli just selline, kuid mitte ajalehe 160. aastapäeva tähistamine, mõtiskleb Kadastik.

"Postimehe juubeliaasta peasündmuseks oli arvamusliidrite lõuna, mis leidis aset märtsikuus," võtab Hussar teema kokku.

Ajalehte Postimees välja andva Eesti Meedia omaniku Margus Linnamäe ning ajalehe kunagise peatoimetaja ja juhi Mart Kadastiku vahel põhjustas tüli Kadastiku raamat "Nüüd ma siis kirjutan". Raamatus kirjeldab ta üksikasjalikult, kuidas ajalehte välja anti ja kuidas vahetusid selle omanikud. Preaguseks hetkeks on pooled juriidilised vaidlused lahendanud, konflikt on jäänud isikute vahele.