Siiri Kumari kodusünnitusFoto: kuvatõmmis TV3 videost
Tele
6. juuni 2017, 20:09

TV3 VIDEO | Fotograaf Siiri Kumari oma kodusünnitusest: õhkkond on vaba, keset sünnitust otsustasin pisut magada (12)

Täna tähistatakse rahvusvahelist kodusünnituse päeva, mis Eestis on küll lapsekingades, sest Maarjamaal on kodus sünnitamine lubatud olnud vaid napid kolm aastat ning on meie ühiskonnas jätkuvalt pigem tabu teema. Tippfotograaf Siiri Kumari on üks neist julgetest, kes kodus sünnitamise ette võttis.

Kumari sõnul mõtles ta kodusünnitusele juba raseduse alguses. “Et see oleks minu jaoks kõige õigem variant. Mingi hetk ma jõudsin ümber mõelda, et isegi võib olla haiglas sünnitada, aga mida edasi, seda rohkem ma olin kindel, et minu jaoks on kodusünnitus õige ja võimalik variant," ütles ta. 

Siiri elukaaslane Tonis tunnistab, et alguses olid tal mõningad kahtlused kodusünnituse suhtes, kuna ühiskonnas on see samuti tabuteema. “Kuid siis ma lugesin selle kohta, kes üldse tohib kodusünnitusel abiks olla ning leidsime suurepärase ja kogenud ämmaemanda, kes mu kahtlused hajutas,” rääkis ta. 

Ämmaemand Ingrid Kaoküla sõnul on suurim vahe kodusünnitusel haiglas sünnitamisega muidugi keskkonnal ning tema sõnul just kodus avaneb kõige paremini naise sünnitusoskus ja ürgne sünnitajavaist.

Kumari sünnitus kestis üle kaheksa tunni ning ka kõige valusamatel hetkedel ei tulnud tal mõttesse haiglasse minna. Naine tõi välja, et koduses õhkkonnas ei olnud tal mingit tampi peal ning ta sai keset sünnitust isegi veidike magada. 

Kaoküla sõnul sobib kodusünnitus just neile naistele, kes tunnevad end kõige kindlamalt just koduseinte vahel.

Vaata lähemalt videost!