Foto: MATI HIIS
Tele
6. juuni 2017, 15:45

ETV ja ETV2 suvi: noorte laulu-ja tantsupidu, Euroopa Liidu Nõukogu eesistumine, mõnus meelelahutus ja kaasahaarav sport

Suvi toob ETV ja ETV2 programmidesse mitmekülgset kultuuri ja meelelahutust ning spordisündmusi. 7. juuni õhtul kell 19 toob ETV ekraanile Neeme Järvi 80. sünnipäevale pühendatud kontserdi. "Sõbrad, teeme muusikat!" – just selline energiline ja optimistlik tervitus iseloomustas Neeme Järvit, kui ta 1963. aastal äsja Leningradi konservatooriumi lõpetanuna esimest korda Eesti esindusorkestri peadirigendiks sai. Energilisus, positiivne ellusuhtumine ja hea huumorimeel on kandnud teda pikal ning kireval dirigenditeel ikka laineharjal. Neeme Järvi 80. sünnipäeva kontserdil juhatavad Eesti Rahvusmeeskoori ja Eesti Riiklikku Sümfooniaorkestrit Neeme Järvi ise ning poeg Paavo Järvi, solistid on Maarika Järvi ja Kalle Randalu. Kontserdi režissöör on Ülle Õun, produtsent Ruth Alaküla. Kontserdi teine osa algab kell 21.00 ning seda saab näha ETV2-s.10. juuni õhtul kell 18.40 jõuab ETV vaatajateni otseülekanne Tallinnast Vabaduse väljakult, kus tähistatakse suurejoonelise sõpruskont


Tantsupidu Kalevi staadionil tugineb motiividele muistendist "Koit ja Hämarik". See on lugu igikestvate väärtuste põlvest põlve edasikandmisest ning vastutusest esiisade ja -emade tarkuse hoidmisel. Pidu on sündinud ajal, kui vajame oma juurtelt jõudu, et hoida esivanemate tarkust, meie oma olemise viisi. Sümboolne tõotus “Mina jään” seob meid selle maa traditsioonidega, hoolimata katsumustest, mis meie teele võivad sattuda. Tantsumurul on ühtekokku 8500 tantsijat ja võimlejat. Tantsupeo pealavastaja on Margus Toomla, idee autor on Meelis Kompus koostöös Maian Kärmase, Margus Toomla, Marju Kõivupuu ja Rasmus Puuriga. Teleülekande režissöör on Ruti Murusalu, juhtoperaator Raul Priks, tehnikajuht Risto Sirts ja produtsent Margus Saar.
 
Päev hiljem, 2. juulil, saavad ETV vaatajad osa noorte laulu- ja tantsupeo rongkäigust ning XII noorte laulupeost. 2. juuli hommikul algusega kell 9.30 alustab Vabaduse väljakult lauluväljaku poole kõndimist pea 40 000 noorest pidulisest koosnev rongkäik, mida televaatajate jaoks kommenteerivad Margit Kilumets ning Tarmo Tiisler. Piret Järvis on aga reporterina otse sündmuste keskel ja toob vaatajateni kõige ehedamad emotsioonid rongkäigust. Lauluväljakul toimuvat vahendavad televaatajaile Margus Saar ankruna ning reporteritena piduliste-pealtvaatajate seast Anna Gavronski, Taavi Eilat ja 8-aastane Kihnu tüdruk Kase Kai. Kai on siiani teinud Vikerraadios Kihnu uudiseid, nüüd leiab aset tema teledebüüt reporterina ka kaamera ees.
 
Vana hea "Lauluga maale" on tagasi ja juba 18. suve saadab ETV teele lõbusa lauluvankri. Aegade jooksul on formaat muutunud, mitmel korral on nimigi vahetunud. Üks mis alati on kindel - selles suvesarjas saab lustiga kaasa laulda.
 
Saatejuhid on vaatajatele juba tuttavad Gerli Padar ja Jüri Aarma. Muusikatoimetaja Reet Linna lubab, et äratundmisrõõm on suur, sest selle suve laulud on valitud läbi poole sajandi. Gerli Padari kõrval on sellel aastal laulvateks saatekülalisteks meeshääled, Karl-Erik Taukar, Rolf Roosalu, Kristjan Kasearu ja Silver Laas. Sarjas löövad esimest korda kaasa Jüri Pootsmann ja Daniel Levi Viinalass. Selle aasta ainukene naisartist saatekülalisena on Anne Veski, kes on rahvaga kaasa laulmas laulusaadete algusest peale, seda juba 18 aastat järjest. Saate avaosa jõuab vaatajate ette 8. juuli õhtul Tallinnast Komandandi aiast, kus rahvaga laulab Karl-Erik Taukar.
 
Juulist septembrini vahendab ETV Euroopa Liidu Nõukogu eesistumisega seonduvaid saateid ja ülekandeid. Eesti saab esmakordselt Euroopa Liidu Nõukogu eesistujariigiks ja on järgmised pool aastat kogu Euroopa tähelepanu keskpunktis. 29.  juunil tähistatakse seda sündmust Tallinnas Kultuurikatlas ja Vabaduse väljakul uhke kontsert-etendusega, kus osalevad Euroopa tipp-poliitikud ja esinevad meie parimad artistid. Saatejuhid on Anu Välba ja Johannes Tralla. 30. juunil tuuakse vaatajateni Eesti eesistumise pressikonverentsi, kus tutvustatakse meie poole aasta prioriteete. Saatejuht on Indrek Treufeldt. Juulis toimub mitu kõrgetasemelist ministrite kohtumist ja ERR toob tipphetked vaatajateni nii televisioonis, raadios kui ka uudisteportaalis.
 
11.-16. juulini vahendab ETV Pärnu filmifestivali melu. Juuli keskel jõuab ekraanile ka kaasahaarava mälumängusarja "Eesti mäng" värske hooaeg, kus Gaute Kivistik ja Jaana Heeringson pakuvad taas võimalust kõikidel nuputada ning põnevatel teemadel kaasa mõelda.
 
Ka ETV2 pakub suvel rohkesti mitmekülgset vaatamist. Juunikuus jõuavad esmaspäeva õhtuti sarjas "Kirjanduse aeg" vaatajate ette põnevad intervjuud kirjanikega. Esmaspäevast neljapäevani saab õhtuti kell 21 vaadata taas reisisaateid sarjas "4x4". Alates 10. juunist näitab ETV2 laupäeviti kell 19.30 indiaanifilme. Neljapäeva õhtuti kostitab kanal aga vaatajaid kodumaiste linateostega.
 
Traditsiooniliselt pakuvad ERRi telekanalid suvel põnevat vaatamist ja kaasaelamist spordisõpradele. Läbi suve saab neljal pühapäeval ETV2 vahendusel otsepildis kaasa elada autoralli maailmameistrivõistlustel Ott Tänaku/Martin Järveoja kihutamistele rallimaailma tipus. Juuni keskpaigast juuli alguseni toovad ERR-i telekanalid ekraanile jalgpalli maailmajagude karikaturniiri kõik 16 kohtumist. Eesti jalgpalli meistrivõistluste Premium Liiga mängud on läbi suve eetris reede õhtuti ning suve lõpul kohtub meie jalgpallikoondis MM-i valikmängudes Kreeka ja Küprose rahvuskoondistega. Juulis vahendab rahvusringhääling Lõuna-Eestis toimuva orienteerumise MM-i kõik distantsid, samuti jõuab otsepildis vaatajateni Auto24 ringrajal toimuv Baltikumi olulisim autospordisündmus - Suur Võidusõit Estonian GP 2017 ülekanded. Spordisuvele paneb väärika punkti tõeline tugitoolisportlaste maiuspala - kergejõustiku MM (4.-13. augustini Londonis).
 
Jälgige ERRi saateid mugavalt ka veebis ning mobiiliäpi vahendusel.