David Crosby oma bändiga NBC saates "The Tonight Show Starring Jimmy Fallon".Foto: YouTube
Inimesed
6. juuni 2017, 12:52

Üle kuu aja USA rokilegendi David Crosbyga ookeani taga kontserte andnud basskitarrist jagab tuurimuljeid

Jimmy Falloni telešõus esinenud Mai Agan sai Miley Cyruselt kiita (2)

Üle kuu aja USA rokilegendi David Crosbyga ookeani taga kontserte andnud basskitarrist jagab tuurimuljeid.

“Publiku vastuvõtt on olnud ülisoe ja korraldus fantastiline!” kinnitab aprillis ja mais David Crosby bändi koosseisus mööda USAd ringi sõitnud Mai Agan. Koos Crosbyga käis ta ka kuulsas Jimmy Falloni telešõus. “Miley Cyrus, kes ka samas saates üles astus, oli minu kõrvalriietusruumis ja kui me lavalt maha tulime, siis ei olnud ta kitsi, et paar head sõna öelda. See oli väga armas,” meenutab bassimängija.

“David on läbi aastate korduvalt “The Tonight Show” saates esinenud ja kui ta seekord kutse sai, oli ta kindel, et tahab oma bändi kaasa võtta. David on fenomenaalne, sest viimase kahe ja poole aasta jooksul on ta välja andnud kolm plaati,” ei imesta Mai, et eelkõige folkrokibändidest The Byrds ning Crosby, Stills & Nash tuntud Crosbyt saatesse oodati.

TELEŠÕUS: David Crosby oma uue bändiga, kuhu kuulub ka Mai Agan, NBC hittsaates "The Tonight Show Starring Jimmy Fallon". "Crosby lavaenergia võtab sõnatuks. Nii inspireeriv on tema bändis mängida," ütleb Mai. Foto: Kuvatõmmis / YouTube

“Ta on ju 75aastane ja teades tema minevikku, ei arvanud keegi, et ta üldse nii vanaks elab,“ lausub Mai, vihjates rokkmuusiku varasemale uimastisõltuvusele ja tervisemuredele. 1994. aastal siirati Crosbyle uus maks, lisaks kannatab ta diabeedi käes ja pidi 2014. aastal südameprobleemide tõttu kontserte ära jätma. “Praegu on ta rohkem elus kui eales varem ja muusika ajab üle ääre nagu Tuhala nõiakaev.”

USA televisioonis ülesastumine nägi Mai sõnul välja väga sarnane Eesti või Rootsi teleesinemistega: “Hommikul tuleb suhteliselt varakult kohal olla, et heliproov teha, ja siis on väga palju ootamist enne, kui saad oma neljaminutilise teleetteaste teha.”

Miley Cyrus korraldas samas Jimmy Falloni saates omamoodi šõu, kui ilus televaatajate ette hiidpanda kostüümis. Foto: Supplied by WENN.com

Saalitäis rahvast laulis sünnipäevalaulu

Rootsis tudeerinud ja džässiringkonnas tuntust kogunud Mai Agan (29) sai David Crosbyga tuttavaks 2015. aasta sügisel. Crosby, Stills & Nash andis Oslos hüvastijätukontserdi ja Mai oli kutsutud lava taha ansambliga kokku saama.

Crosby armus Mai kvinteti MaiGroup albumisse “You” ja kutsus eestlanna oma uuele plaadile mängima. Koostöö sai hoo sisse, tandem hakkas ka koos muusikat kirjutama (üks nende ühine loomevili jõudis Crosby albumile “Sky Trails”) ning selle aasta algul kuulutas laulja-kitarrist välja tuuri “David Crosby & Friends”, kuhu ta Mai ennast saatma palus.

LOS ANGELESES: Mai koos David Crosby ning tema klahvpillimängijast poja ja produtsendi James Raymondiga. Ka James osales tuuril. Foto: Erakogu

25 kontserdiga turnee, mis kulges läbi 17 USA osariigi läänerannikult idaranniku suunas, sai alguse 18. aprillil ja lõppes 29. mail. “Absoluutselt iga kontsert selle bändiga on olnud tõeline elamus. Tooksin võib-olla välja kontserdi Salt Lake Citys 5. mail, minu sünnipäeval, kui terve bänd ja suur rahvast täis saal hakkasid eesotsas Davidiga mulle sünnipäevalaulu laulma. See oli tõeliselt liigutav,” vastab Mai, kui uurida, milline esinemine eredaimalt meelde jäi.

“Ka San Francisco kontsert oli väga äge. Ja kindlasti Los Angelese kontsert legendaarses Wilterni teatris, sest seal mängisime me nii-öelda kodulinna publikule (Crosby elab seal – K. A.) ning palju sõpru ja tuttavaid oli kuulamas. Eriti südamlik oli meie kõige viimane kontsert 29. mail New Londonis Connecticutis,” lisab muusik.

“Ma ei ole varem sellise kaliibriga tuurist osa võtnud. Minu eest on väga hästi hoolt kantud – mul on oma bassitehnik John Gonzales, kes mu pillid üles ja häälde paneb ning kogu tehnika jälle maha võtab. Minu asi on ainult pilli mängida,” kirjeldab ta esinemisi Crosby bassimängijana.

Crosbyga liidab sarnane huumor

“Me klapime väga hästi nii muusikaliselt kui ka intellektuaalselt ning meil on sarnane irooniat täis huumor,” iseloomustab Mai enda ja Crosby koostööd. Vanameister ütlevat tema kohta alati: “She’s a tough cookie”. See tähendab kedagi, kes on kangekaelne, trotslik, terava keelega ja pealtnäha külmema kõhuga kui tegelikult.

“Bändiliikmete vahel valitseb pidev killuviskamine ja üksteise kallal nokkimine, aga selle kõige kõrvalt ei puudu ka tundidepikkused südamlikud vestlused elust ja muusikast,” mainib Mai.

TUURIL: David Crosby ja Mai Agan äsja lõppenud USA tuuril. Laval olid nendega koos veel trummar Steve DiStanislao, kitarrist Jeff Pevar, klahvpillimängija James Raymond ning laulja ja klahvpillimängija Michelle Willis. Foto: Diane Woodcheke

“Crosby tutvustab kõiki bändiliikmeid alati suurima armastusega ega pane mitte kunagi kedagi bändis tundma ennast vähem väärtuslikuna kui ta ise, vaatamata sellele, et tema on staar. Ta ütleb alati, et tema on bändis kõigiga võrdne, ja ta kohtleb meid nagu oma parimaid sõpru,“ räägib basskitarrist.

Ta kinnitab: “See on siiamaani olnud parim kontserttuur minu elus ja ma tean, et see ei jää viimaseks. David on avanud mulle väga palju uksi.” Mai sõnul on Crosby järgmised kolm aastat tema põhitööandja ja neid ootab ees veel palju tööd. “Septembris on plaanis paariks päevaks talle külla sõita ja veel muusikat kirjutada. Oktoobris ja novembris tuuritame jälle USAs.“

Ameerika kontserdiringreisi eripäraks on tohutud vahemaad. “Rootsis on nii, et hommikul hakatakse sõitma, jõutakse heliproovi ajaks kohale, siis on kontsert, pärast pannakse lava kokku ja minnakse hotelli. Ameerikas pakitakse kohe pärast kontserti pood kokku ja hakatakse sõitma järgmisesse kohta, et hommikuks kohale jõuda ning enne heliproovi kenasti välja puhata,” võrdleb Mai.

Tuurimeeskonda nimetab ta parimaks, mida tahta võiks. “Sinna kuuluvad Rance Caldwell, Kevin O'Connor, Kevin Madigan ja tuurimanager Crook Stewart, bussijuhid Darryl ja Wayne,” loetleb Mai. “Kui nad Crosbyga ei tuurita, siis tuuritavad nad Graham Nashi, Bonnie Raitti, Jackson Browne'i ja paljude teistega.”

TUURIL: David Crosbyga liitusid äsja lõppenud USA tuuriks peale basskitarrist Mai Agana veel trummar Steve DiStanislao, kitarrist Jeff Pevar, klahvpillimängija James Raymond ning laulja ja klahvpillimängija Michelle Willis. Foto: Buzz Person

Kaitses Skype’i teel magistritööd

Tuuritamise kõrvalt on Mai olnud ametis Rootsi Kuningliku Muusikaakadeemia magistriõppe lõpetamisega. Magistritöö kaitses ta Skype’i vahendusel, USAst tuli interneti teel esitada muidki viimaseid koolitöid.

Siiski sai ta esinemisvabadel päevadel mahti ka turistina ringi luusida. “Enamasti võtsin auto ja kimasin loodusesse või käisin botaanikaaedades, parkides ja mere ääres jalutamas. Seattle’is käisin lõunat söömas Space Needle’i vaatetornis, mis on tuntud filmist “Sleepless in Seattle” (“Unetus Seattle’is”, 1993 – K. A.).

Ühtlasi oli elamuseks kohe sealsamas kõrval asuv popkultuuri muuseum, mille asutas Microsofti kaasasutaja ja kitarrifanaatik Paul Allen. Seal olid näiteks Jimi Hendrixi tuba ning kitarrigalerii, kus võis näha maailma esimesi basskitarre ja kitarre, lap steel-kitarre ehk sülekitarre ja nii edasi,” jutustab Mai.

“Pikematel bussisõitudel läksin valguse saabudes kohvitassiga bussijuhi kõrvale ja jälgisin Ameerika maastikku. Eriti ilus sõit oli Oregoni ja Colorado mägede vahel,” märgib muusik.

“Üks tore vahejuhtum oli South Burlingtonis Vermonti osariigis, kui läksin raamatupoodi otsima paari džässiteemalist raamatut, mille põhjal pidin muusikaakadeemia lõpetamiseks essee kirjutama,” meenub Maile veel. “Neid raamatuid ma muidugi ei leidnud, kuid esimene raamat, mida ma kasutatud raamatute osakonnas nägin, oli Tiina Kirsi ja Rutt Hinrikuse “Estonian Life Stories”.

Loomulikult ma ostsin selle raamatu ja ütlesin veel müüjale ka, et siin raamatus on lood minu kodumaast!”

Kodukandis Saaremaal kavatseb Mai puhata juuli algul. “Juuli lõpus tuuritan Rootsis New Places Orchestra & Ebbotiga ning MaiGroupiga. Augusti alguses õpetan nädal aega noori tudengeid Vänersborgi džässilaagris,” kergitab ta oma suveplaanidelt katet.

Basskitarrist Mai Agan. Foto: Stanislav Moshkov