Bob DylanFoto: KI PRICE
Inimesed
6. juuni 2017, 11:12

Bob Dylan sai viimaks Nobeli loenguga maha

Mullu Nobeli kirjanduspreemia võitnud Bob Dylan kandis viimaks ette loengu, mis oli kopsaka auhinnaraha saamise ainus tingimus.

USA folgilegend jõudis auhinda vastu võtma alles märtsis, kuid salvestatud loengu saatis ta ära alles nüüd. BBC Newsi teatel tegi ta seda viimasel hetkel: Dylanil oli loengu andmiseks aega 10. juunini. Vastasel juhul kaotanuks ta 727 000 euro suuruse auhinnaraha.

Artist nimetas loengus oma suureks mõjutajaks Buddy Hollyt. “Tema oli arhetüüp. Kõik, mis ma polnud ja mis ma tahtsin olla.”

Raamatutest on Dylani eluteel tähtsaimad olnud kolm: Herman Melville’i “Moby Dick”, Homerose “Odüsseia” ja Erich Maria Remarque’i “Läänerindel muutusteta”.

Dylan rääkis ka laulude tähendusest. “Kõige tähtsam on see, et laul sind liigutaks. Ma ei pea teadma, mida see laul tähendab. Olen oma lauludesse kirjutanud kõiksugu asju. Ja ma ei kavatse selle pärast muretseda – selle pärast, mida see kõik tähendab.”

Artist toonitas, et laulusõnad on mõeldud laulmiseks, mitte lugemiseks. “Loodan, et mõned teist saavad võimaluse kuulata neid sõnu nii, nagu nad olid kuulamiseks mõeldud: kontserdil või plaadil või ükskõik, kuidas inimesed tänapäeval laule kuulavad.  Naasen veel kord Homerose juurde, kes ütleb: “Laula mulle, oh Muusa, ja jutusta seeläbi lugu.”