Andrus VaarikFoto: Stanislav Moškov
Inimesed
6. juuni 2017, 04:00

KUULSUS KUTSUB KÜLLA | Andrus Vaarik soovitab: kuhu minna Nõmmel?

Lapsepõlves Nõmmel Suurtüki ja Harku tänava nurgal elanud Linnateatri näitleja Andrus Vaarik ütleb, et Nõmme on üks äraütlemata ilus ja armas kant, kus vaatamist rohkem kui viie kopika eest.

Glehni loss 

Ennekõike soovitab ta endise nõmmekana tutvuda Nõmme lausa märgilise tähendusega ehitisega, Glehni lossiga, mis valmis 1886. aastal Nikolai von Glehni projekti järgi. "Kui te olete juba Glehni lossi juures, tuleks kindlasti mäenõlvalt alla ronida ja teha tutvust ka Glehni tiikidega, mis praegu on basseinideks ümber ehitatud."

Glehni loss Foto: Heiko Kruusi / Linnaleht

Teater Nõmme südames

Näitlejana ei saa Andrus mööda vaadata Nõmme keskuse kunagisest legendaarsest kinomajast, kus juba mõni aasta tegutseb Von Glehni teater. "Ma tean, et seal antakse nii teatrietendusi kui ka näidatakse filme. On päris põnev astuda saali, kus sa satud justkui mitukümmend aastat tagasi. Samas on sellel saalil oma võlu ja retrohõng, mis suurtes klantsitud kinosaalides on kaduma läinud. Lisaks pakutakse seal head kohvi ja kooke. Igatahes elamus on garanteeritud," kinnitab Andrus.

Kirik ja turg

"Kindlasti tuleks sisse astuda Rahu kirikusse , mis asub raudtee ääres Nõmme ja Hiiu vahel. Siin on jällegi mängus Nikolai von Glehni käsi, kes algselt ehitas selle hoone 1901. aastal tööstushooneks. Oma nime Rahu kirik saanud see aga seoses Tartu rahulepinguga," teab Andrus. Rahu kiriku nime kannab hoone 1924. aasta märtsist.

Rahu kirik Foto: Heiko Kruusi / Linnaleht

"Kui kirikus käidud, tuleks kindlasti sisse astuda Nõmme turule, mis minu meelest on kahtlemata Tallinna kõige ilusam turg," soovitab Andrus. "Kuigi natuke kallis," möönab ta samas. "Aga seal on ilus kõndida. Ja mis peamine, saab alati värsket kodumaist toidukraami ja maitsvaid saiakesi."

Tagasi Tallinna võiks aga sõita elektrirongiga ning jaama juba varakult rongi ootama minna, soovitab Andrus viimaks. "Raudteejaama ühes tiivas asuva Nõmme muuseumi püsiekspositsioon näitab Nõmme kui iseseisva linna arengulugu ja kuidas Nikolai von Glehn Nõmmet rajas."