Jaanus Nõgisto, Rein RannapFoto: Stanislav Moshkov
Saund
5. juuni 2017, 19:49

Rein Rannap ja Jaanus Nõgisto mahuvad taas koos lavale!

RUJA NAASEB: "Me ei leia, et eriarvamused peaksid takistama meid koostööd tegemast." (22)

"Ruja muusikud pole kunagi olnud ühe füüreri järel jooksev lambakari," andis Ruja endine kitarrist Jaanus Nõgisto täna Viru keskuse Rahva Raamatu kaupluses, kus tutvustati 20. augustil lauluväljakul toimuvat kontserti "Eesti muld ja Eesti Ruja", selge sõnumi, et ta pole Ruja asutaja Rein Rannapi autoritaarsetele käitumismallidele kunagi pimeda kanana allunud.

Must kass jooksis Rannapi ja Nõgisto vahelt läbi juba siis, kui Ruja esinemiskeeldudest hoolimata Eesti rokkmuusika lipulaevana edukalt nii Eestis kui ka Nõukogude Liidu avarustes esines. See musta kassi vari on kahte andekat muusikut jälitanud praeguseni.

Rannap püüdis küll vastasseisu pehmendada põhjendusega, et vaidlemine on vahel edasiviiv jõud: "Ma arvan küll, et ansambli kuldajal või pop-Ruja ajal, kui me Jaanusega olime igas väiksemaski küsimuses erineval seisukohal, viis see vaidlemine meid tegelikult edasi ja aitas kohati parandada ka kvaliteeti." Nõgisto möönis, et vaidlused Rannapiga puudutavad ennekõike muusikat. "Muidugi me oleme erinevad ja see on meie omapära. Ei ole Rein võimeline muutuma ega ka mina mitte. Aga me oleme sellega leppinud ja ma ütlen veel, et peamine on see, milles me kokkuleppele jõudsime: me anname endast sada protsenti selle kontserdi tegemiseks. See on kõige tähtsam, muu ei ole tähtis."

Rannap on tänini solvunud

Rannap kinnitas samuti, et nad on erinevustega leppinud. "Ent me ei leia, et need peaksid ilmtingimata takistama meid koostööd tegemast. Mis puutub aga eriarvamustesse, siis ma ei saa siiski jätta ütlemata, et need ei puuduta ainult muusikat, vaid vahel ka ansambli Ruja nime kasutamist."

Ruja nime kasutamine on üks valupunkt, mis kaks meest kindlalt kahte leeri on löönud. Aga mitte ainult ansambli nimi pole nende peade kohale musti pilvi kogunud.

Rannap on tänini solvunud, et 2009. aastal pani Nõgisto Tartu muusikapäevadeks kokku ansambli, kuhu peale tema kuulusid Margus Kappel ja Joel Steinfeldt, kuigi esialgsete plaanide kohaselt pidi Nõgisto seal astuma üles koos Rannapiga.

Tõrvatilgaks – ja mitte väikeseks – meepotis on ka Ruja raamat. "Jaanus oli selle raamatu vastu, aga siiski koos Igor Garšnekiga nad seda kirjutasid. Ma pole seda raamatut küll lugenud, aga üllatus oli mul suur, kui vahetult enne raamatu ilmumist helistas Igor, et me kirjutasime koos Jaanusega Rujast raamatu, mis on nüüd valmis. Kas sa tahaksid ka ühe lause siia juurde öelda? Loomulikult mult seda ühte lauset ei tulnud," muigab Rannap mõrult.

"Loomulikult jättis mulle okka hinge ka see, kui kolm aastat tagasi võttis Jaanus kokku seltskonna muusikuid ja kuulutas selle välja kui ansambli Ruja," jõuab Rannap siinkohal ringiga tagasi bändi nime õiguste kasutamise juurde. "Nii et mina suhtun sellesse perioodi, kui Jaanus pani kokku uutest muusikutest uue projektbändi, täiesti normaalselt ja selleks oli tal täiesi õigus, ta tahtis ennast teostada, väga hea, aga et ta võttis sellele muutuva koosseisuga ajutisele ansamblile minult ära minu ansambli Ruja nime, siis selline teguviis on mulle mõistmatu tänaseni."

Tuleb 25 Ruja lugu

Jaanus Nõgisto märkis eilsel pressikonverentsil, et tema ja Rannapi leppimine toimub protsessis, mille nimi on muusika ning et kompromissid muusikas peegelduvad kahtlemata ka nende isiksustes. "Kui tehti ettepanek koos Rannapiga musitseerida, mõtlesin ma viis minutit, enne kui midagi ütlesin. Selle viie minutiga jooksis mu peast ja kehast läbi kõikvõimalikke emotsioone, ent kokkuvõttes on mul hea meel, et jõudsime Reinuga põhilises kokkuleppele. Põhiline on see, et teeme selle kontserdi koos, et me sellel kontserdil koos mängime. Olen kindel, et publik saab sellel kontserdil lõbu, lusti, kurbust ja rock'n roll'i."

Koos Rein Rannapi ja Jaanus Nõgistoga on 20. augustil lauluväljakul laval trummide taga Jaan Karp ja vähemalt üheks looks on lubanud bändiga ühineda ka basskitarrist Tiit Haagma. "Mis saaks olla veel ilusamat, kui neli viiendikku kunagisest Rujast oleks publiku ees," õhkas Rein Rannap. Lisaks eelmainitutele on bändi n-ö põhikoosseisus basskitarrist Henno Kelp ja trummar Andrus Lillepea.

Solistidena tulevad lavale Kadri Voorand, Ott Lepland, Robert Linna, Kristjan Kannuke, Priit Võigemast ja Karl Vilhelm Valter. Esitamisele peaks tulema 25 Ruja lugu.