50 AASTAT LAVAL: Väärikas eas Al Bano suutis Haapsalu piiskopilinnuse jagu rahvast kaasa laulma panna. Foto: Martin Dremljuga
Inimesed
5. juuni 2017, 04:00

AL BANO HAAPSALUS: "Naised on olulised, neid peab austama." (2)

"Mõni mees peab naist vaid lihatükiks. Aga tegelikult on naised olulised, nad on ema, tütar ja palju muud. Naisi peab austama," ütles Itaalia superstaar Al Bano oma mitme tuhande pealisele publikule laupäeva õhtul Haapsalu piiskopilinnuses. Ta pühendas nii mõnegi kauni pala just daamidele.

Itaalia superstaari kontsert oli nädalavahetusel peetud Haapsalu kultuuri- ja veinipäevade tippsündmus. Lauljast, kelle suurimateks hittideks on "Felicit?" ja "Tu Soltanto Tu", ei pruugi nooremad kuigi palju teada – oli ju mehe tähelend 1980ndatel –, kuid sellest hoolimata oli kontserdile kogunenud nii noori kui ka vanu. Haapsalu piiskopilinnus oli nii paksult rahvast täis, et väidetavalt müüdi väravas vaid sadakond piletit, sest rohkem pealtvaatajaid kontserdipaika lihtsalt ei mahtunud.

Muide, sama lugu oli ka mullu juunis, kui Haapsalus esines teine Itaalia tippartist, Toto Cutugno (73), rahva huvi kontserdi vastu oli meeletu. Väidetavalt soovitaski just Toto Cutugno tulla Al Banol (74) tänavu Haapsallu esinema, sest laulja oli vaimustuses eestlaste sedavõrd soojast vastuvõtust.

Kuigi piiskopilinnuse väravad avatakse juba kell neli, läheb programm lahti veidi enne kaheksat, kui lavale astuvad soojendusesinejad Mario ja Francesca. Kõlavad sellised eestlastegi seas tuntud hitid, nagu "Quando, Quando, Quando" ja "Americano".

"Al Bano on juba kohal ja varsti tuleb ta lavale," hõiskab videodiskor, kui soojendusesinejad hetkeks hinge tõmbavad.

Rahvas huilgab ja plaksutab.

Järjest ilmuvad lavale bändimehed ja kui naisviiuldaja mängima hakkab, on juba aru saada, mis lugu tuleb. Rahvas elavneb, sest "Felicit?" on nii mõnelegi väga südamelähedane lugu.

Lavapartner Rominat asendavad kolm naist

Lavale astub Al Bano, kes on riietunud teksadesse ja nahktagisse, kaela ümber mässinud salli ja pähe pannud valge kaabu. Ta näeb välja nagu tõeline Itaalia härra, kes tänavanurgal oma lõunast espressot naudib. Tõsi küll, mees on veidi kontekstist väljas, sest vaevalt ta Itaalias kuigi tihti nii paksud rõivad selga paneb.

Al Bano selja taga tantsivad, mikrofonid pihus, kolm naist. Kaugelt on üks neist kangesti Marju Läniku moodi – kas teeb Eesti lauljatar väikest lisatööd? Siiski mitte. Al Bano taustalauljad (ja- tantsijad), kes on muide solistist peajagu pikemad, asendavad Rominat. Just Romina oli Al Bano lavapartner ja abikaasa kolm aastakümmet. Nende abielu lagunes 1999. aastal ja sellest ajast saadik nad üldjuhul ei esine. Tõsi küll, näiteks tänavu annavad nad mõned ühised kontserdid Itaalias, Šveitsis ja Venemaal.

Just Venemaal nautisid Al Bano ja Romina meeletut edu. Seda näitab fakt, et Al Bano räägib rahvaga mõne lause vene keeles. Loodetavasti ei arva esimest korda Eestit väisav Al Bano, et siinne riigikeel on vene keel. Al Bano suhtleb rahvaga ka inglise keeles. Võrdluseks võib tuua, et möödunud aastal Haapsalus esinenud Toto Cutugno ei osanud inglise keelt ja lobises lakkamatult itaalia keeles.

Lobisemine on küll väga itaalialik, kuid üllataval kombel on Al Bano üsna vaikne. Ta tänab rahvast, tutvustab tulevaid laule, aga suurt midagi rohkemat ei räägi.

Kuigi tõenäoliselt suurem osa publikut itaalia keelt ei valda, paneb ta isegi inimesed kaasa laulma. "Sempre, sempre (igavesti, igavesti – L. M.)," lõõritavad piiskopilinnusesse kogunenud mitu tuhat inimest.

"Piu forte (valjemini – L. M.)," julgustab Al Bano. Rahvas aimab palve tähendust ja laulabki kõvemini. Siin-seal on näha ka Itaalia lippe lehvimas. Üks rahva sees muusikat nautiv tütarlaps on isegi juustesse Itaalia lipu värvides juuksepaela sõlminud.

Samamoodi nagu Al Bano alustas kontserti oma suurima hitiga "Felicit?", siis sellega ta ka lõpetab. Ja ikka lauldakse seda kaasa – meenutab see ju suuremale osale keskealisest publikust kaunist noorusaega.