Foto: Robin Roots
Inimesed
2. juuni 2017, 18:41

GALERII | Meisterjaan proovis kätt giidina (4)

Meisterjaan ehk Jaan Tätte juunior tutvustas eile hommikul giidina teatri- ja muusikamuuseumi uut püsiekspositsiooni. "Eks närv oli ikka sees – pole varem midagi sellist teinud, aga kindlasti tasus ära proovida,'' räägib muusik, kuidas tal giidiametis läks.

Ekskursiooni algul viib Jaan kõik huvilised üles kolmandale korrusele. Trepikoja seintel on infotahvlid, kust saab lugeda muusika, teatri, nende kooskõla ning ka erinevate muusikute ja näitlejate kohta. Püsiekspositsioon algab filmi "Kevade" teemal ning seintelt saab näha ja lugeda filmi sünnist. Jaan viipab pikema jututa ka Voldemar Panso sonile ja prillidele ning see ajab külastajad lõkerdama.

Foto: Voldemar Panso soni ja prillid (Robin Roots)

Edasi liigume Jaani lemmikteema juurde – parmupill. Jaan näitab oma erikollektsiooni, mille kodunt kaasa haaras. Mängib pillid, mida on umbes kümmekond, vanuseliselt ette ning kuuldavale tuleb ka tuttav "Juba linnukesed" viis, mille laseb Jaan külastajatel ära arvata ning ka see tõi grupil näo naerule. Igal parmupilli tüübil on ka oma eripära: näiteks mõnega saab sõnu öelda, teisega aga on mänginud emad oma lastele unelaule.

Foto: Esimene parmupill (Robin Roots)

Järgmisena saab näha kannelde arengut ning Jaan näitab, kuidas kuuekeelsele kandlele on aegade jooksul keeli juurde lisatud. "Kalevipoega" tutvustava seina juures muigab Jaan, kui toredalt on suur eepos ühe tekstilõiguga kokku võetud. Silmailuks näitab Jaan ka vanaaegseid, 19. sajandist pärit muusikaautomaate, mille suurust on tänapäeva makkidega naljakas võrrelda. Lõpetuseks laseb Jaan noorel neiul muusikaautomaadil ka mängida: see toob kuuldavale vana hea laulu- ja tantsuviisi "Saaremaa valss".

Muusikaautomaadid Foto: Robin Roots

"Ise tunnen, et parmupilli osa minu ettekandest oli huvitavam, kui näiteks laulupeo osa." Lisaks võttis Jaan kaasa oma parmupilli kogumiku, milles leidus pilliversioone ka varasematest aegadest. Muidugi rõõmustas ta publikut ka mõne viisijupiga.

Teadavalt on Jaan kahekordne isa, aga kuna töögraafik on paindlik, on ta lahke vastu võtma erinevaid pakkumisi. "Tore on tegelikult! Üsna palju on vaba aega, et ei pea olema kindlalt üheksast viieni tööl ja siis tekivadki võimalused öelda "jah" erinevatele huvitavatele projektidele!"

’’Hetkel tegelen albumiga, mis peaks nädala jooksul ilmuma. Enamik aeg lähebki selle peale ja teen ikka uut muusikat. Tuleb edasi liikuda – avastada midagi uut enda jaoks,’’ vastab Jaan küsimusele, et mis on hetkel ta edasised plaanid.