Tallinnas, Mustamäel Vilde teel, avati hiljuti uus tervislike gurmeeburgerite söögikoht Tule. Uut kohta käis uudistamas ka tuntud toitumisnõustaja Erik Orgu.Foto: Rasmus Kooskora
Inimesed
2. juuni 2017, 13:43

Kas tervislik burger on võimalik? Mida kostab selle kohta toitumisnõustaja Erik Orgu? (25)

Kas aga tervislik burger on üldse võimalik? Selle kohta kostab toitumisnõustaja Erik Orgu, et tervislik on suhteline mõiste. 

Tallinnas, Mustamäel Vilde teel, avati hiljuti uus tervislike gurmeeburgerite söögikoht Tule. Koha omanik Veronika Padar on kindel, et burger ei pea olema tingimata rämpstoit, vaid see võib olla ka maitsev ja tervislik amps.

Söögikoha perenaine ise on siiani jälginud tervislikkust ja burgerit harva söönud, kuid oma kioski avamise ja mitmete katsetamisega on tal tulnud neid üksjagu maitsta.

"Meie teviseburgeri puhul valmib kukkel käsitööna, kotlet küpseb grilli peal loodusliku tule jõul ja välja tuleb  üks mõnus maitsev korralik mahlane suutäis, mida saab kindlasti nimetada gurmeeburgeriks," kinnitab Veronika. "Isegi kioski nimi Tulekodu sai alguse just “tule” tähendusest. See seondus millegagi, mis nagu kutsuks enda juurde sooja ja hubasesse keskkonda, kohta, kus inimestel on hea olla.

Tule kioski avamisel olid kohal ka judoka Martin Padar ja toitumisspetsialist Erik Orgu. 

Mida arvab aga burgeritest Erik Orgu? 

Toitumisspetsialist Erik Orgu uuris kõigepealt burgerikoha perenaiselt, millest on tehtud sai, burgeripihv ja kastmed. “Need komponendid mulle sobisid. Tegelikult küsin need asjad igas burgerikohas üle. Maitsetest soovitas ta mulle veise-lambaburgerit ja selle maitse oli väga hea,” rääkis ta.

Erik Orgu arvab, et iga inimene peaks täpselt samamoodi tegema, et olla teadlik sellest, mida ta sööb, kuid paljud ei julge seda teha. “Meil pole sellist teadmist ega kommet, inimesed ei tule selle pealegi. Nad astuvad mõnda toidukohta sisse, küsivad, mida pakute ja siis, et hea küll, ma võtan seda, keegi ei süvene.” 

Kas tervislik burger on Eriku arvates üldse võimalik? 

Eriku arvates on tervislik suhteline mõiste ja mida vähem toidus igasugust jama on, seda tervislikum burger on. Aga lõpuni tervislik, nagu sööks õuna või porgandi ära, sellist asja ei ole burgeri puhul mõtet lootagi.

“Muidugi kui see pole mingi toorburger, aga siis pole see burger, mida meie teame,” ütleb ta. “Uues kuues võib kõiki asju teha, aga siis juba tervislikul kujul.”

Lisaks soovitab Erik, et kindlasti tasuks kusagile sööma minnes uurida, mida see toit reaalselt sisaldab, siis ollakse valikutest teadlik. “Üks asi, mida võiks teha, on paluda asju ümber vahetada, näiteks friikartulite asemel salatit. Inimesed teavad juba neid maitseid ja ei pea neid ju kogu aeg sisse ahmima. Võib näiteks korra kuus või nädalas. Mida sagedamini süüa, seda rohkem peab jälgima,” soovitab toitumisspetsialist.