Anne VeesaarFoto: Tiit Blaat / Ekspress Meedia
Inimesed
2. juuni 2017, 04:00

KUULSUS KUTSUB KÜLLA | Anne Veesaar soovitab: kuhu minna Valgamaal? (3)

"Lüllemäe kant, seal, kus on Karula rahvuspark – sinna peab kindlasti minema!" kostab näitleja ja produtsent Anne Veesaar vastuseks küsimusele, kuhu tema Valga tüdrukuna suverändurid läkitaks. "Kindlasti tuleb ära käia Karula rahvuspargi keskuses Ähijärve ääres." Anne veendunud hääletoon laseb aimata, et see käik on Valgamaal suisa kohustuslik. 

Ähijärv 

"See on maailma kõige ilusam järv! Seal on mitu randa, kus järve liivapõhi läheb rahulikult sügavamaks. Seal on kohutavalt ilusad vaated, ses järves ujub kohakala," loetleb Anne võlusid, mis teda ennast siiani Ähijärve veerde tõmbavad. "Ähijärv pole kaugel mu emakodust ning lapsena käisime seal õige tihedalt. Kui meie perre tekkis motoroller, seejärel külgkorviga mootorratas ja lõpuks Zaporožets, siis me sõitsime maakodust järve äärde ujuma ja päevitama. See oli midagi muud, kui oma tiigis kokrede vahel supelda. Minu jaoks oli Ähijärv nagu meri!" 

Otepää 

"Valgamaal on kolm linna: Valga, Tõrva ja Otepää ja mina suunaksin inimesed Otepääle," lausub Anne. "Kui Tehvandi poolt tulla, siis on enne Otepääle sissesõitu National Geographicu kollane raam. Tuleb minna ja vaadata läbi selle raami: see on lihtsalt sõnulkirjeldamatu vaade! Lapsena nautisin neid vaateid nii suvel kui ka talvel – ilma igasuguse raamita."

Et Anne ema töötas Valga passilauas, oli tal õige tihti sõite Otepääle ning neile võeti ka väike Anne kaasa. "Tollal Valgast kuhugi ära sõitmine oli ikka sündmus," kirjeldab Anne. "See oli omaette minek, nagu reisiks teisele poole maakera! Mis sest, et sõitsid ühe bussiga Valgast Otepääle. Toona ma seda vaadet armastama hakkasin ja mul on hea meel, et see raam nüüd seal on. See vaade on hingemattev, paistavad mäed ja isegi kirikutorn!" 

Otepää kirik Foto: Aldo Luud

Taagepera loss 

"Praegu on Taagepera lossis hotell ja mis kõik veel, aga kui ses lossis oli tuberkuloosihaigete sanatoorium, oli mu vanaema seal peakokk," kõneleb Anne. "Vanaema elas Taageperas, mu isa on sealt pärit. See loss metsade ja laante keskel on mul lapsest saadik nagu mingi muinasjutukoht. Mõni aasta tagasi varakevadel sõitsin Taagepera lossi juubelipeole, kuid jõudsin Valga esinemiselt kohale päris pimedas. Kui Taageperra sisse sõitsin, nägin pimedas öös mäe otsas asuvat lossi, mille torn oli valgustatud. Pidasin auto kinni ja vaatasin! Mõtlesin, et seda ma ei teadnudki, et vampiiride loss on hoopis siin!"

Taagepera loss Foto: Aldo Luud