Neeme Järvit iseloomustavad energilisus, positiivne ellusuhtumine ja hea huumorimeel. Need jooned on kandnud teda pikal ja kireval dirigenditeel ikka laineharjal. Foto: TEET MALSROOS
Eesti uudised
1. juuni 2017, 17:43

Maestro Neeme Järvi 80 (6)

Eesti muusika grand old man'i Neeme Järvi juubelit tähistatakse kahe võimsa kontserdiga Estonia kontserdisaalis.

7. juunil 80. aastaseks saava Järvi dirigeerib teisipäeval Estonia kontserdisaalis Eesti riikliku sümfooniaorkestri ees Jean Sibeliuse sümfooniat nr 2 D-duur, op. 43 ja kolmapäeval, oma õigel sünnipäeval Eduard Tubina sümfooniat nr 5 h-moll.


Järvil on praegu tegusad päevad, lisaks proovidele ja lindistustele on tal sünnipäevaga seoses muidki kohustusi. Nii näiteks käis Järvi kolmapäeval Klassikaraadios, kuhu viis kõik oma salvestatud plaadid. „Neeme tõi Ameerikast kaasa suure kohvritäie plaate, mida raadios ei pruugigi veel olla. Peale selle tõi ta kaasa vanu vinüüle ja kassette, mida saab juubelikontsertide ajal Estonia kontserdisaali fuajees näha,” tutvustab ERSO direktor Kristjan Hallik.

Neljapäeval osales Järvi rahvusraamatukogus näituse „Sissevaade Neeme Järvi loomingulisse arhiivi” avamisel. Näitus annab ülevaate maestro aastatepikkusest kontserttegevusest maailmas. Tutvuda saab raamatute, heliplaatide, kavalehtede, plakatite, ajalehelõigete, fotode, õnnitlustelegrammide, aukirjade, tänukaartide ja austajate koostatud fännialbumitega. Rahvusraamatukogu 6. korruse saalis olev näitus jääb avatuks 17. juunini.

Kuidas sündis juubelikontsertide kava? Kristjan Hallik vastab, et Eduard Tubin on Neeme Järvile üks helilooja, keda ta on alati maailmas tutvustanud. Teisipäeval kõlab maestro juhatusel Jean Sibeliuse looming. „Eesti ja Soome muusika on tal südames. Need teosed said kavva valitud selle eesmärgiga, et ERSO läheb vahetult pärast kontserti Peterburi, kus esineb valgete ööde festivalil. ERSO on sellel väärikal festivalil esimene Eesti kollektiiv,” räägib Hallik.

Juubelikontsertidel astuvad üles ka Neeme Järvi lapsed. Teisipäeval näeb dirigeerimas Kristjan Järvit, kolmapäeval Paavo Järvit. Mõlemal päeval on solistina laval Maarika Järvi flöödil. „Neid kõiki oli ülikeeruline kokku saada, ühe kontserdi puhul see ei õnnestunudki. Kuna Paavo Järvi on La Scalas juhatamas, siis jõuab ta Eestisse alles 7. juuni hommikul. Kristjan Järvil on samuti mujal kohustused, tema esineb 6. juunil ja 7. juuni hommikul sõidab Eestist ära. Tähtis on see, et pojad on kohal ja saavad isaga tema juubelikontserdil kokku,” märgib Hallik.

Neeme Järvi juubelikontserdid lõpetavad ERSO kevadise hooaja. Tõsi, suvel näeb ja kuuleb ERSO-t veel Suure-Jaani festivalil ja Rapla kirikumuusikafestivalil. Tuleval nädalal avalikustab ERSO oma uue hooaja programmi. Orkestrit ootab ees palju välisreise, aga ka Eestisse tuleb mitmeid maailmanimesid. „Tulevale hooajale oleme saanud väga säravad solistid ja dirigendid üle maailma. Võib öelda, et sellise solistide nimekirjaga oleks rahul ükskõik milline Euroopa kontserdisaal. Tuleva hooaja üks säravamaid staare on maailma tippbariton Thomas Hampson, kes tuleb Eestisse septembri lõpus,” tutvustab Hallik.