Trad.Attack! on viimaste aastatega kujunenud Eesti muusika üheks lipulaevaks. Robin Roots (Õhtuleht)Foto: Robin Roots
Eesti uudised
1. juuni 2017, 17:28

Avar ja professionaalne Trad.Attack! (1)

Trad.Attacki! värske plaadi „Kullakarva. Shimmer Gold” plaadinimest ei tasu ennast eksitada lasta, see vihjaks kogumikule, aga ei ole seda mitte.

Vastupidiselt paljudele, ei jätnud folktrio Trad.Attack! tegutsemise algaastatel mulle sugugi positiivset muljet, mitte üks raas. Pigem tundus nende serveeritud n-ö värske lähenemine isegi vaat et Eesti rahvamuusika solkimisena, kuna sinna peale laoti liiga palju tümakat, tehti asi liialt tantsuliseks.

Kuid just nüüd mais ilmunud teine täispikk stuudioalbum üllatab täiega. Hoopis avaram, tunduvalt tulisemad viisid, kontrollitud energilisusega, professionaalsem. Selline etnomuusika oma äranägemise järgi mugandamine, sinna põnevate elementide sissetoomine, kohati lausa rokilik. Terminoloogiaga mängides võiks öelda, et täiesti n-ö parketikõlbulik muusika.

Ühesõnaga Trad. Attack! on teinud kõva arengu, liikudes selgelt ja nobedalt paremuse poole ning olles palju tegijam bänd kui kolme aasta eest!

Kasutatavate muusikainstrumentide valik on uuelgi albumil üpris lai, Eesti torupill, parmupill, kannel, viled jne traditsioonilisele kitarrile ja trummidele lisaks.

Üle viiekümne minuti vältav „Kullakarva” on kaunis ühtlase tasemega algusest lõpusirgeni. Kuid eraldi võiks siiski välja sikutada eriti hoogsa, tsipake närvilise vibratsiooniga „Talgo” ja natuke aeglasemas võtmes lahedalt ülesehitatud „Kallimale”. Pluss muidugi kaks instrumentaalset – meloodia rahvaviisi ainetel „Nüüdispolka” ning „Säde”.

Kõik kokku, mis siin muud ikka kosta, kui igati tubli töö.

----------------------

Trad.Attacki! selle suve ainukesed kontserdid Eestis toimuvad 30. juunil Tallinnas Telliskivi loomelinnaku hoovis ja 26. augustil Setomaal Treski Küüni heinamaal.