Foto: Reuters / Scanpix
Maailm
1. juuni 2017, 17:36

PUTIN MUUTIS SÕNASTUST: häkkerid võisid olla Vene patrioodid (31)

New York Times kirjutab, et hoolimata varasemast kindlameelsest eitusest, kui teemaks tuli Venemaa sekkumine Ameerika või Prantsuse presidendivalimistesse, on Vene president nüüd sõnastust natuke muutnud. Võimalikke häkkereid võrdleb Putin lausa kunstnikega.

Millal iganes varem on jutuks võetud Moskvast suunatud häkkerite võimalik sekkumine välisriikide poliitikasse, on Vene president sellele vastanud kindla eitusega. Nüüd tunnistab Vladimir Putin, et häkkerid võisid töös olla küll, kuid mitte tema käsul, vaid omaenda patriootilistest tunnetest lähtuvalt. New York Times toob sisse paralleeli Putini jutust Ida-Ukrainas toimuvast: kui algul eitati kõike kategooriliselt, siis mõne kuu pärast ei varjatud enam, et Vene sõdurid tõepoolest konfliktis osalesid.

Nüüd kirjeldab Putin küberrünnaku korraldajaid kui vaba mõtlemisega Vene patrioote. Häkkerid "on nagu kunstnikud", kirjeldab ta, kes valivad oma sihtmärgid "siis, kui hommikul üles ärkavad".

"Kui nad on patriootliku mõtlemisega, siis hakkavad nad omal moel panustama - nii nagu nemad seda õigeks peavad - võitlusse nendega, kes Venemaa kohta halvasti ütlevad," rääkis Putin tänasel kohtumisel Vene ja välismeedia esindajatega Peterburis.

Prantsuse president Emmanuel Macron ja USA demokraatide presidendikandidaat Hillary Clinton on Venemaad süüdistanud oma kampaaniate ründamises.