Anne VeskiFoto: Markus Mikk
Inimesed
1. juuni 2017, 04:00

KUULSUS KUTSUB KÜLLA | Anne Veski soovitab: kuhu minna Raplamaal? (8)

"Raplamaa on väga ilus maa. Paide on küll Eesti süda, aga Raplamaa on vägev," lausub seal mail üles kasvanud laulja Anne Veski. Kuigi pea 30 aastat tagasi sünnilinnast Raplast lahkunud Anne peab hetke järele mõtlema, oskab ta lapsepõlve kodukandist välja tuua õige mitu külastamist väärt paika. 

Nõmme kõrts 

"Olen seal küll ainult ühe korra käinud, aga tore trahter, kus saab mõnusalt aega veeta ja artistid esinevad ja saab pidusid pidada. Ning väga sõbralik teenindus," kiidab Anne üle 200 aasta vanuses hoones tegutsevat kõrtsi, kus peetakse nädalavahetuseti elava muusikaga tantsuõhtuid. 

Rapla Maarja-Magdaleena kirik 

Eredalt mäletab Anne Rapla kirikut , see on Eesti ainus kahe torniga maakirik. "Rapla kirik on ikka vaatamisväärsus omaette. Seal korraldatakse orelikontserte ja ka muidu kontserte. Seda ma soovitan küll kõigil vaatama minna!" Mainitud orel on Eesti tuntud orelimeistrite vendade Kriisade töö. 

Vesiroosi tervisepargi terviserada 

"Kooli juures on terviserada ning terviserajad on üldse igal pool toredad, neid võiks läbida mitte ainult Raplas, tervislik eluviis on alati teretulnud. Kui satud Raplamaale ning tahad lihtsalt jalutada, siis olekski aeg minna terviserajale," leiab Anne. Looduslik treeningurada on 2,2 kilomeetrit pikk. 

Alu mõis 

"Ei tea muidugi, mis sellest saanud on, aga lapsepõlves meeldis mulle ikka jala Alu mõisa ja tiigi juurde minna – kolm kilomeetrit või kui palju sinna oligi. See oli minu arust nii ilus koht," meenutab Anne. "Võib-olla on see nüüd korda tehtud. Seda tasub kindlasti vaatama minna!" 

Märjamaa Maarja kirik 

Lauljanna mainib ka Märjamaa kirikut, millega ta on isiklikultki seotud. "See on väga ilus ja suur kirik. Märjamaa surnuaeda on maetud minu vanavanemad." Kõrgete müüridega Märjamaa kirik ehitati 14. sajandil Lääne-Eesti võimsaimaks kindluskirikuks.