Foto: Videokaader saatest "60 minutit"
Maailm
1. juuni 2017, 04:00

NASA miljardärist partner: tulnukad elavad Maal meie keskel (80)

Las Vegase kinnisvaramagnaat Robert Bigelow kutsuti telejaama CBS uudistemagasini "60 minutit" rääkima tema firma Bigelow Aero­space koostöös NASAga arendatavast kokkupakitud kosmoseehitiste projektist – prototüüpi juba katsetatakse orbiidil.

Kosmoses lahti hargnevatest kergmoodulitest saab luua hiigelehitisi – haiglaid, hotelle –, mida tahes kaugete tulevikulendude tarvis.

Bigelow kinnitas CBSi reporterile oma firma loodud tulevaste kosmoseehitiste vahel kõndides, et varem või hiljem läheb kosmosevallutamine riigilt erakapitali kätte, kes suudab edukalt toime tulla ja kahtlemata kasumitki teenida. Ta tõi näiteks Elon Muski, kelle SpaceX rakett viis kosmosejaama tonne toitu ja varustust. Ning katsetamiseks ka Bigelow kosmoseehitise prototüübi. Seda katsetav astronaut Jeff Williams ütles orbiidilt – tuisates kiirusega kaheksa kilomeetrit sekundis –, et ehitis peab hästi vastu. Tõsi, seal on pisut külm, aga seda oli ka oodata. "Lõhnab pisut nagu uue auto sisemus ja ümberringi on täielik vaikus," iseloomustas Williams seadmeid tihedalt täis pakitud ehitises ringi liikudes. Peaaegu 300 miljonit dollarit maksma läinud 16 aastat kestnud ettevalmistav töö näis olevat korda läinud.

Kuid reporteri ja 73aastase miljardäri jutuajamine võttis peagi mõneti ootamatu pöörde, kui ühes videolõigus reporter Lara Logan ja Robert Bigelow Las Vegase poole sõitsid. Ühes kanjonis tuli jutuks, et siin kohtusid Bigelow vanavanemad ufoga: "See ilmus, lisas muudkui kiirust ja kattis varsti kogu vaatevälja auto esiaknast. Võttis siis uue kursi ja kadus silmapiirilt." Logan ei jätnud küsimata, kas Bigelow usub tulnukatesse.

"Ma olen nende olemasolus absoluutselt veendunud," ütles miljardär ja lisas, et nad on Maal käinud ja viibivad siin ka praegu meie keskel. "Ma olen kulutanud miljoneid ja miljoneid nendega seotut uurides. Rohkem, kui keegi teine siin maamunal." Logan arvas, et ufodest ja tulnukatest rääkides võib ju naerualuseks jääda. "Ma ei hooli sellest, teiste arvamus ei muuda midagi sellest, mida ma tean. Te ei pea sõitma kaugetele kosmosereisidele, et kohtuda tulnukatega. Nad on siinsamas, meie keskel – otse meie nina all." USA lennundusagentuur kinnitas "60 minutile", et saadab kõik ettekanded arvatavate ­ufode ja tulnukate kohta edasi Bigelow Aerospace’ile. Ka NASA pole tema uurimistest ärevil, vaid jätkab edukat koostööd.