MAAILMAKAART TALLINNAS: Eesti asub lauluväljakul, Venemaa jäi Lasnamäele. Austraalia jäi lennujaama taha Soodevahe külla. Punane meri ulatub täpselt Punase tänavani. GPS-kunst tähendab seda, et läbitakse teekond ning telefonirakenduse (Endomondo, Strava) abil tekib kaardile äratuntav joonistus. Foto: Erakogu
Inimesed
31. mai 2017, 17:42

GPS-kunstnik reisis ühe päevaga ümber maailma (4)

Eesti GPS-kunsti üks eestvedaja Reigo Kimmel tegi teisipäeval maailmale tiiru peale. Ühe päevaga. Tallinnas. Tegelikult joonistas Reigo GPSi abil Tallinna kaardile maailmakaardi kontuuri. Selleks sõitis ta üle kaheksa tunni jalgrattaga, läbides täpselt 127 kilomeetrit. Maailmakaardi kontuuri tegemine algas ja lõppes lauluväljakul, mis sümboliseeris Eesti asukohta.

“GPS-kunst on maailmas ja Eestiski levinud liikumisvorm, kus joostes, rattaga või jalutades läbitakse etteplaneeritud teekond ning telefonirakenduse (Endomondo, Strava jne) abil tekib kaardile äratuntav joonistus,” selgitab Reigo. “Meil tekkis idee GPSi abil joonistada eelmisel aastal, kui vabariigi aastapäeval joonistasime 12-liikmelise seltskonnaga kõndides Tallinnasse Eesti kaardi kontuuri. Jalutades läbisime kuue tunniga pea 30 kilomeetrit.”

MAAILMAKAART TALLINNAS: Eesti asub lauluväljakul, Venemaa jäi Lasnamäele. Austraalia jäi lennujaama taha Soodevahe külla. Punane meri ulatub täpselt Punase tänavani. GPS-kunst tähendab seda, et läbitakse teekond ning telefonirakenduse (Endomondo, Strava) abil tekib kaardile äratuntav joonistus. Pildid: Erakogu

Mida pikem distants, seda ilusam joonistus, sest siis jäävad GPSi vead vähem näha. Seetõttu on rattaga GPSi kujundeid mõnevõrra parem teha kui jalutades, kuigi ka Eestis on GPS Art Matkakunsti nime all grupp huvilisi, kes peamiselt „jalgadega joonistavad“. “Mina olen kunsti teinud peamiselt rattaga, kuid näiteks jõulude ajal tegin lapsekäruga õues jalutades päkapiku.”

Kuid miks just maailmakaart? “Maailmakaardi kontuur oli sellistest väljakutsetest kõige suurem. See oli esimene, mille pikkus oli üle 100 kilomeetri. Ja ma olen tiirust ümber maailma juba pikalt unistanud,” muigab ta. “Kaardi tegemine oli lõbus, sest kui Eesti asus lauluväljakul, siis Venemaa sattus loogiliselt Lasnamäele ja Põhja-Korea jäi kaardilt välja, sest Väo karjääri ei tohi ilma loata siseneda. Austraalia aborigeenid sattusid lennujaama taha Soodevahe külla ja ka Vaikse ookeani äär sattus täpselt Tallinna Vee territooriumi kõrvale,” räägib Reigo naljatades.

 “Teel oli takistusi, näiteks ei saa läbi lennujaama ametlikult sõita. Selle lahendasin nii, et panin Kesk-Sõjamäe kandis Endomondo rakenduse pausile ja teisel pool lennujaama, Kanali tänaval, panin uuesti käima. Sedasi tõmbas GPS sirgjoone kahe viimase punkti vahele ehk täpselt üle lennujaama territooriumi.”

 GPS-kunst sarnaneb orienteerumise ja teiste seiklusvõistlustega, kuid selle erinevusega, et teekonna ja punktid pead ise planeerima. Kui seiklusvõistlustel on aeg, mille jooksul tuleb maksimaalne arv punkte läbida, siis GPS-kunst saab valmis siis, kui saab. “Üldjuhul läheb planeeritust rohkem aega, näiteks maailmakaardi kontuur võttis kokku üle kaheksa tunni, kuigi ennustasin, et saan selle kolme-nelja tunniga tehtud.”

 Reigo sõnul võimaldab GPS-kunst teha oma igapäevaseid jooksu- või rattasõite loomingulisemaks. “Erinevaid kunstiteoseid kogume GPSkunst.ee veebilehele. Näiteks eelmise aasta ilusaim kujund oli GPSi abil Pirita metsa joonistatud hobune, mis oli palju ilusam, kui mina seda isegi pliiatsiga paberile suudaksin teha.”