LAULUPIDUFoto: TEET MALSROOS
Saund
31. mai 2017, 14:53

Minister venekeelsetest lauludest: ma ei saa laulupeole repertuaari ette kirjutada (24)

Riigikogu infotunnis vastas sotsist kultuuriminister Indrek Saar rahvuskonservatiivi Mart Helme esitatud küsimusele venekeelsete laulupeolaulude kohta.

Helme viitas Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvarti tehtud ettepanekule, et laulupeol võiksid hakata kõlama ka venekeelsed laulud. Küsija soovis teada ministri isiklikku ja kultuuriministeeriumi ametlikku seisukohta selles küsimuses.

Saar väljendas nii enda kui kultuuriministeeriumi seisukohta, mis tema sõnul kattuvad. „Ma arvan, et minister ei saa ja mina selles rollis ka kindlasti ei taha kirjutada laulupeole ette, milline peab olema nende repertuaar, nii nagu ma ei tee seda ka teiste institutsioonide puhul, kes kultuuriministeeriumi haldusalas töötavad,“ ütleb Saar.

„Repertuaarivalikud, kunstilised valikud peavad olema loominguliste inimeste tehtud ja laulu- ja tantsupeol on selle jaoks programmitoimkonnad, pealavastajad, kes neid valikuid teevad.“ 

Ta lisas, et kui nemad arvavad, et selle loo jutustamiseks, mida nemad ise tahavad jutustada, on vaja kasutada viiteid mõnele teisele kultuurile ja mõnele teisele keelele, siis on see kindlasti nende vaba valik.

Saar tõi lähiminevikust ka näite. „2009. aasta tantsupidu, mis kandis pealkirja "Meri", muu hulgas jutustas loo sellest, kuidas Eesti mehed randusid naabrite juures, küll Lätis, küll Soomes, küll ka Venemaal. Ja iseloomustamaks siis seda, kuidas nad Venemaal vastu võeti, kõlas sellel tantsupeol ilus venekeelne laul "Ahh, võ seni, moi seni",“ selgitas Saar. Tema andmetel inimestele väga meeldis, lugu sai räägitud, kõik olid rahul.