Foto: Ugala Teater
Teater
31. mai 2017, 12:21

FOTOD | Gogol ärkab vaid korraks Viljandis ellu

Ukraina päritolu, kuid vene kirjanik Nikolai Gogol ärkab ellu 2. juunil Viljandis, kui Ugala teatri suure saali laval esietendub teatraalne fantaasiamaailm "Gogoli disko", mille aluseks on kirjanik Paavo Matsini auhinnatud romaan.

Teatrielamusele lisab elevust ootamatu lavakujunduse kasutus, kus publik ja näitlejad vahetavad kohad – publik hakkab paiknema liikuval pöördlaval ning näitlejad tegutsevad nende ümber 360 kraadi ulatuses.

Lavastaja Ott Aardam põhjendab publiku pöördlavale paigutamist viitega Matsini teosele: "Romaanis on väga olulisel kohal tramm, mis sõidab läbi Viljandi, ja seal leiavadki paljud tähtsad sündmused aset. Pöördlava annab meile võimaluse, et pealtvaatajad nagu oleksidki trammis ja sõidaksid läbi Viljandi."

Lavastuse tegevus leiab aset tuleviku-Viljandis, kus Eestist on saanud Vene tsaaririigi osa ning linnas tuksub sõita sõjatrofeena sinna käima pandud tramm.

Riigikord ja raha ei oma enam suuremat tähtsust, mistõttu leitakse üles vanad head hobid: istutakse vaikselt suletud uste taga ja kuulatakse keelatud muusikat ning loetakse keelatud kirjandust. Kõik liiguks omasoodu, kui ei oleks Gogolit, kes tõuseb surnust üles, ja tõmbab kõik ootamatult käima.

2016. aastal nii Eesti Kultuurkapitali kirjanduspreemia kui ka Euroopa Liidu Kirjandusauhinnaga pärjatud "Gogoli disko" autori Paavo Matsini jaoks on see esimene kogemus, kus romaanist saab lavastus.

"Väga äge on näha oma romaani ellu ärganud tegelasi. Eks see on suhteliselt unikaalne projekt, et kirjanik näeb, kuidas ta tegelased ellu ärkavad. Ka paigaldati baari Romaan kempsu mälestustahvel Gogolile, mille kõrvale on tänaseks kinnitatud ka kultuuriministri kuldraamis foto, kuidas ta seda tahvlit oma kohalviibimisega austas," kirjeldab ta.

Romaani "Gogoli disko" dramatiseeris lava jaoks Ivar Põllu (Tartu Uus Teater), kes on ka lavastuse muusikalise kujunduse autor. Kunstnikutöö teeb mitmete Tallinn Music Week lavakujunduste autor ja Ugala teatri peakunstnik Ott Kangur. Kostüümid loob Pille Küngas.

Gogoli osas on Janek Vadi, teistes osades Andres Tabun, Andres Noormets, Rait Õunapuu, Peeter Jürgens, Tarvo Vridolin, Aarne Soro, Vilma Luik, Kadri Lepp, Triinu Meriste, Margus Vaher, Üllo Kaur, Tarmo Suvisild (külalisena) ja Aili Nohrin.

Lavastust mängitakse ainult 15 korral juunikuus Ugala teatri suurel laval.