LÕPUTÖÖ: EKA tudeng Johanna Jõekalda esitles festivalil oma magistritööd «Elamusandmed ruumi kujundajana».Foto: Martin Ahven
Inimesed
31. mai 2017, 04:00

Eile avati pidulikult Eesti Kunstiakadeemia lõputööde festival

"Ma tahan muuta elamuse reaalsuseks," sõnas rõõmsameelne EKA tudeng Johanna Jõekalda, kes esitles eile Eesti Kunsti­aka­deemia lõputööde festi­valil TASE ’17 projekti "Elamus­andmed ruumi kujundajana".

27aastase kunstniku Johanna Jõekalda magistritöö peegeldab tüdruku olemust: "Keskendusin füüsilise ja mittefüüsilise ruumi koostoimevormidele." Samal põhjusel asus neiu ka arhitektuuri õppima. "Ma ei suutnud kunsti ja tehnika valdkonna vahel valida ning arhitektuur tundus kuldse keskteena."

Arhitektuuri ja linnaplaneerimise eriala lõpetav noor ent tragi neiu veel tulevikuplaane ei tea. "Nagu ka minu projektist ilmneb, siis mind köidab rohkem mitte füüsiline arhitektuur, vaid pigem kuidas digitaalseid arhitektuuri võtteid ruumi tuua."

LÕPUTÖÖ: EKA tudeng Johanna Jõekalda esitles festivalil oma magistritööd «Elamusandmed ruumi kujundajana». Foto: Martin Ahven

Ent Johanna mõtiskles, et üheksast viieni kontoris istumine ja projekteerimisjooniste tegemine pole päris tema jaoks ning ta loodab liita omavahel arhitektuuri ja loovuse.

Keerulise projekti ette valmistamiseks kulus tüdrukul aega rohkem, kui ta esiti arvas. "Esimene aasta kulus mul meetodi kujundamisele ja teine aasta projekti tegemisele."

Rõõmusuist Johannat inspireeris projekti tegema ennekõike huvi ruumi psühholoogia vastu ning juba lapsepõlvest saati on teda paelunud audiovisuaalsete elamuste loomine.

"Arhitektuuri õppima asudes arvasin, et ruumimõju on teema, mida õpin aastate jooksul paremini valdama, kuid vastavaid aineid õppeprogrammi väga ei sattunudki. Lõputöö näis ainus variant, et endale seda teemat paremini selgemaks teha."

Kaks nädalat kestval lõputööde festivalil on võimalik tutvuda traditsioonilise arhitektuuri, disaini, kunstikultuuri ja vabade kunstide teaduskondade magistritöödega. Lisaks on võimalik näha vabade kunstide teaduskonna ja graafilise disaini osakonna bakalaureusetöid.

Eesti Kunstiakadeemia igakevadise lõputööde festivali peanäitus toimub sel aastal kiiresti arenevas Noblessneri sadamalinnaku valukojas. Kokku osaleb festivalil 115 noort kunstnikku, disainerit, teadlast ja arhitekti.

Tänavu lisandub uue üritusena "Lõputööd liftis", kus astuvad seitsmeminutilise kõnega üles EKA parimad 2017. aasta lõpetajad, et tutvustada huvilistele lühidalt ja selgelt oma uurimistöö sisu ja tulemusi.