SUHTELINE: Kerli Kivilaan tunnistab, et aastal 2013 räpipundiga Põhja-Tallinn liitudes ta suurt kuulsuse koormat ei tundnud.Foto: Meisi Volt
Inimesed
31. mai 2017, 04:00

Kerli Kivilaan: "Kui muusikast saab töö, siis see võtab paratamatult ka fun’i vähemaks." (4)

Endine Põhja-Tallinna laulja ja Karl-Erik Taukari kaunis kallim muusikat oma põhitööks ei pea.

"Muusika on alati olnud mulle kõige hingelähedasem. Samal ajal on hea, et kui paljud muusikud peavad seda tegema töö pärast, et leiba laual hoida, siis mina teen tavatööd ka. See on mul mõnes mõttes nagu hobi," tunnistab endine Põhja-Tallinna laulja ja Karl-Erik Taukari kaunis kallim Kerli Kivilaan, et tal puudub – vähemalt praegu – surve viljeleda konkreetset stiili või palju esineda. 

"Kas ma tahaksin, et see oleks mu põhitöö, on juba mõtlemise koht. Kui muusikast saab töö, siis see võtab paratamatult ka fun’i vähemaks," on neiu rahul oma igapäevatööga arveldusspetsialistina TransferWise’is.

Vaikselt oma sooloprojekti ajava Kerli mais ilmunud singel "Explore" sündis koostöös Carl-Philip Madisega. "Täiesti juhuslikult kirjutas Carl-Philip mulle paar kuud tagasi, et tal on lugu ja pakkus mulle sellele pealelaulmist," räägib Kerli, ja ei välista ka edasist koostööd. "See ei ole kindlasti ühekorra projekt. Uued lood on juba silmapiiril," paljastab Kerli. 

Kuulsuse koormat pole tundnud 

Loo "Explore" muusikavideo pani kokku Kerli. "Käisime paar aastat tagasi Tais ja Balil ja mul oli kogunenud igasugu väikseid videoklippe. Mõtlesin, et selle loo teemaga sobibki reisi- ja suveõhtute teema.

Alguses tundus, et issand, siit ei tule mitte midagi, aga pärast kolme-nelja päeva oli kõik valmis. Tegin täiesti esimest korda midagi sellist!" rõõmustab Kerli ega välista, et ta ka edaspidi oma lugudele videod meisterdab.

Aastal 2013 räpipundiga Põhja-Tallinn liitudes ta kuulsuse suurt koormat ei tundnud. "See ei olnud nagu löök jalaga näkku, et issand, mis nüüd toimub. Kuulsus on Eestis nii suhteline, et sa ei saa kunagi mõelda, et oled kohe superstaar. Siin on staare, aga end superstaariks nii väikeses riigis kellelgi nimetada ei maksa," usub Kerli.

Avaliku tähelepanu pärast Kerli kahetsust ei tunne. "Olen hoidnud piisavalt madalat profiili, kusagile paljaste tissidega ei ole hüpanud. See ei ole kuulsus, mida ma tahaks saada," tõdeb lauljanna, et Eestis on tegelikult väga lihtne tuntuks saada, piisabki vaid alasti võtmisest.

Ehmatuse osaliseks sai ta aga Põhja-Tallinna algusaegadel, kui rääkis intervjuus, et talle maitseb õlu. "Minu meelest on see normaalne, et naisterahvas joob õlut, aga selle pärast sain kõvasti vastu näppe, sest teistele tundus see imelik. Siis ma mõtlesin küll, et mis ühiskonnas me omadega oleme, et selliseid asju taunime." 

Perebändi tegema ei kipu 

Veel Põhja-Tallinna aegu hakkas temast meedia kirjutama kui Karl-Erik Taukari uuest kallimast. "Saime tuttavaks Eric Kammiste juures, seal oli üks üritus ning tema oli meie mõlema bändi kidramees. Sealt hakkas see arenema."

KUULUS PAAR: Kerli Kivilaan ja Karl-Erik Taukar on teineteise suurimad toetajad ja nõuandjad. Foto: Alar Truu

Karl-Erikuga küll aidatakse teineteist palju ja ollakse teineteise suurimad nõuandjad, pakutud on igasugu võimalusi, kuidas koos midagi teha, aga praeguses etapis paar endale pereansambli staatust ette ei näe. "Me oleme erinevad artistid ja otseselt pole põhjust koos midagi teha."

On selline tähelepanu – olla kellegi kuulsama kaaslane – ka häiriv? "Eksistentsiaalset kriisi mul selle pärast ei ole. Sellised asjad on minuga eluaeg kaasas käinud. Kui ma noorem olin, siis oli mu õde Triinu Kivilaan bändis Vanilla Ninja. Ongi see, et olen Triinu õde, Karl-Eriku pruut, aga enam see mind ei morjenda – mis seal ikka," tunnistab Kerli, et on mõelnud lõpuks ka ise ohjad haarata ja oma sooloprojektiga tähelepanu keskmes olla. Seda ei ole tema sõnul siiski kerge teha, eriti kui päris täpselt ei tea, mida teha tahad. Mõttega oma asja ajada läks ta juba 2009. aastal superstaarisaatesse. "Ma ei ole veel leidnud enda jaoks päris "seda". Võib küll öelda, et viimases loos "Explore" on kõige rohkem mind ja see on ka kõige tänapäevasema saundiga."

Kerlil on ka üks suurem unistus – olles Eestis küll mitmel konkursil osalenud, soovib ta kaasa lüüa ka mõnes välismaa telesõus. "Kunagi võiks ära käia saates "The X Factor". Tahaks ju ka ära proovida ja näha, mis maailmas toimub." 

Kaalutlev ja emotsionaalne 

Praegu eelistab ta aga ajada sooloprojekti. "See annab võimaluse ise otsustada ja teha täpselt seda, mis mulle meeldib. Kui oled bändis, siis jah – su arvamust võetakse kuulda, aga samal ajal on ikkagi bändil oma nägu ja sa pead olema osa sellest näost, isegi kui bänd ei ole sinu nägu. See ei kehti küll siis, kui sa oled pundi ise kokku pannud," tunnistab lauljanna, et väga keeruline on ammendavalt öelda, kuidas peaks käima õige asi.

"Ma olen selline inimene, kes alati küsib nõu, ma ei otsusta päris omapäi. Tihti aga läheb nii, et pean nõu, mõtlen ja lõpuks otsustan ikka risti vastupidi. Kui küsida Karl-Erikult, siis ta teab täpselt, et ma alati küsin nõu, aga ei võta seda kuulda," kostab Kerli naerdes, et juba kellegagi arutamine aitab mõistmiseni jõuda. Üldiselt peab Kerli end kaalutlevaks inimeseks, kes vaagib oma otsuseid põhjalikult. "Olen ka üsna emotsionaalne inimene. Kui miski mind närvi ajab, siis lähen ikka korralikult," iseloomustab ta end. 

Muusik juba kolmeaastaselt 

Suurem seltskond tunneb Kerlit räpipundist Põhja-Tallinn, kuid neiu jõudis muusika juurde juba varases nooruses. "Paljud ei tea, et ma olen käinud kümme aastat lastemuusikakoolis, õppinud viiulit, olnud sümfooniaorkestri kontsertmeister, käinud lugematu arv kordi lauluvõistlustel, isegi mõne esikoha toonud. Tegelikult on minu suhe muusikaga palju pikem, kui oli Põhja-Tallinnaga," räägib Kerli, kes nautis lavalaudadel tähelepanu juba kolmeaastasena. "Elasime toona Abja-Paluojas ja esimesed pildid on mul sellest, kuidas ma kolmeaastaselt lasteaiarühma ees laulan." Suur eeskuju on talle olnud ka lauljast ema.

Kuigi klassikalise muusika taustaga, ei ole see Kerli jaoks südamelähedaseks saanud. "Põhjus, miks ma muusikakooli läksin, oli see, et nägin televiisorist viiuldaja Vanessa-Maed ja mõtlesin, et oh, ma tahan olla nagu tema!"