PRINTSID JÄID EMATA: Diana pojad William (vasakul) ja Harry (paremalt teine) koos oma isa prints Charlesi (paremal) ning Diana vennaga (vasakult teine).Foto: Vida Press
Inimesed
31. mai 2017, 04:00

DIANA MATUSTE SALADUSED: kõik telerid ja raadiod peideti, et pojad ema surma üksikasju ei kuuleks (8)

Printsess Diana surm 31. augustil 1997 vapustas tervet maailma. Õitsvas eas hukkus paparatsodest jahituna palju kannatanud suure südamega naine, jättes emata kaks poega. Värske dokfilm "Diana: seitse päeva, mis raputasid Windsoreid", toob Diana matustega seotud saladused päevavalgele. 

Kui 1997. aasta 31. augusti hommikul levis šokeeriv teade Diana ja tema toonase kavaleri Dodi al-Fayedi hukkumisest Pariisis Alma silla tunnelis, registreeris Briti energiafirma National Grid elektri tarbimise järsu tõusu. Britid lülitasid korraga tööle nii veekeedukannud kui ka telerid. Paljud otsisid tröösti kirikust, kinnitab Channel 5 värske dokumentaalfilm. Suurenes ka enesetapuliinidele helistamiste arv. Kuulu järgi oli Elizabeth II erasekretärilt oma endise minia surmast kuuldes pomisenud: "Keegi pidi küll auto pidureid õlitama."

Prints William oli emast ilma jäädes viieteist- ja tema noorem vend prints Harry kaheteistaastane. Kuigi Diana surmauudis oli teada juba varahommikul, lasti poistel Balmorali lossis uni täis magada. Kuninganna lasi kõik telerid ja raadiod peitu panna, et William ja Harry ema surma üksikasju ei kuuleks. Kuningapere mure printside reaktsiooni pärast oli nii suur, et tol päeval keelati lossi tavapärasel pühapäevasel jumalateenistusel Dianat mainida. Ometi oli Harryle ja Williamile hommikul ema surmast teatatud. Seetõttu ei sanud väiksem vennas Harry aru, miks kogu pere teeb nägu, nagu poleks midagi juhtunud. "Kas emme on ikka surnud?" kõlanud tema südantlõhestav küsimus.  Seda, et kuningapere ei tõtanud Londonisse ning et Buckinghami lossi lippu ei lastud poolde masti, heitsid britid monarhile tõsiselt ette.

Filmi andmeil soovis prints Charles kuningakoja eralennukiga Pariisi sõita ja surnukeha kodumaale tuua. Esmalt keelas Elizabeth II selle ära. Tema hinnangul pidanuks eksminia ärasaatmine olema eraasi, mille korraldavad Diana omaksed. Viimaks ta siiski soostus. Prints Harry tahtnuks kangesti isaga kaasa sõita, kuid tal kästi koju jääda. 

Ülemteener: "Arvasin, et see on lihtsalt nali" 

Diana surnukeha toimetamiseks Ühendkuningriiki sõitsid Pariisi tema kauane ülemteener Paul Burrell koos Diana autojuhi ja julgeolekukonsultandi Colin Tebbuttiga. Pitié-Salpêtrière’ haiglas Diana elutut keha nähes tundus see kõik Burrellile üks suur arusaamatus. "Arvasin sellesse ruumi sisenedes ja Dianat vaadates ausalt, et ta polegi tegelikult surnud, et see on lihtsalt nali, väga nõme nali, ja et Diana saab üles ärgata." Tebbutt aga märkas, et ruum läheb aina palavamaks. "Vaatasime printsessi voodi kohale ja katustel olid inimesed, kes üritasid pildistada, teadmata, kus see ruum on," rääkis ta filmi tegijatele.

Diana truud alluvad lasid kiiresti tuua tekid. "Ronisin tooli peale ja panin tekid akende ette," rääkis Tebbutt. See aga tegi leitsaku veelgi hullemaks. Ka sohver-julgeolekukonsultanti tabas tunne, et Diana on elus. "Märkasin, et printsessi juuksed liiguvad." Kuid tuult tegid ruumi paigutatud ventilaatorid. Kohale saabunud Charles tänas Tebbutti ning küsis, kas haiglas on vaimulikke. Burrell tõi kaks kirikuõpetajat ning nood läksid koos nunnadega tuppa. Uks suleti. 

Tuli korraldada kuninglik ärasaatmine 

Diana surm oli pretsedenditu – ta polnud enam kuningapere liige, kuid rahvas pidas teda oma printsessiks. Nii tuli korraldada kuninglik ärasaatmine. Buckinghami lossil oli korraldustööks aega vaid nädal. Asutati komisjon, kuhu kuulusid Londoni kuningaresidentside Buckinghami, Kensingtoni ja St Jamesi töötajad ning peaministri, politsei ja Diana pere Spencerite esindajad. Kas Westminster Abbey kirik tuleb ikka rahvast täis? Soovitati võtta Diana 1995. aasta jõulupeo külaliste nimekiri ning kutsuda kõik, kes seal on.

Pingeid tekitas küsimus, kes sammub kirstu järel. William ja Harry tõrkunud esialgu vastu. Prints Philip kaitsnud pojapoegi: "Nad on ju poisid, me räägime nendest poistest, nad on emast ilma jäänud." Viimaks lapsed siiski soostusid ning ilmutasid matusepäeval imetlusväärset meelekindlust.

Diana surnukeha paigutati 315kilosesse pliivooderdusega kirstu. Sargakandjad tegid Westminster Abbey libedal põrandal kahe betoonist kõnniteepiirdega proovi. Armastatud printsessi kilomeetrite pikkust matuserongkäiku läbi Londoni jälgis tänavatel kaks miljonit inimest. Pärast leinatalitust viidi surnukeha Spencerite suguvõsa koju Althorpi, kus ta sängitati mulda lähimate pereliikmete ringis.