Rahva Raamatus tähistati rahvusvahelise laste menuraamatu „Lüriidiumivaras“ esilustFoto: Meisi Volt
Inimesed
30. mai 2017, 17:06

GALERII | Daniel Levi ja väikesed hiiglased uudistasid elusuuruses robotit (1)

30. mail toimus Viru keskuse Rahva Raamatus enneolematu raamatu- ja robotipidu. Tähistati rahvusvahelise laste menuraamatu "Lüriidiumivaras" ilmumist eesti keeles. Raamatupeo tegi eriliseks elusuuruses põlevate silmadega robot, kes on raamatust tõelisuseks saanud. Üritust juhtis muusik Daniel Levi ning kohal olid ka saate "Väikesed hiiglased" tähed.

Daniel Levi tutvustas raamatut, tegi roboti meisterdanud kunstniku Kedri Golubeviga intervjuu ja rääkis, mil moel on sellesse projekti kaasatud ka Lastefond. Kõik lapsed said lahendada koodimurdmise mõistatust, täpselt nagu raamatu peategelane William Wenton. Mõistagi said kõik Daniel Levi ja uhke robotiga pilti teha.

Norra autori Bobbie Peersi kirjutatud William Wentoni seiklusraamatute sarja esimene osa on tõlgitud juba ligi 40 keelde. Norra lapsed valisid selle 2016. aastal oma lemmikraamatuks ja teos sai Norras ka aasta parima raamatu auhinna. Sarja teine osa kannab pealkirja "Krüptoportaal" ja see ilmub eesti keeles sel sügisel. Wentoni seiklustest väntab linateose "The Imitation Game"(2014) meeskond ka filmi, stsenaariumi kirjutamine on töös ja paari aasta pärast peaks USAs valmima kaasahaarav ekraniseering.

Kedri Golubev on Eesti kunstnik, kes elas 15 aastat USAs, õppis seal sisekujundust ja töötas seejärel mainekas sisekujundusfirmas, mille klientideks oli ka ärieliit nagu Google'i juhtkond. Ta on alati armastanud kunsti ja asjade ise valmistamist. Kunstnik sai "Lüriidiumivarga" lugemisest nii palju inspiratsiooni, et tegi raamatute esitlemiseks uhke metallist roboti. Metalliga töötamine roboti valmistamiseks oli tal elus esmakordne kogemus. "Mind inspireerib kõige rohkem elu draama, suhted, armumine, kaotusvalu jne. Metall on väga võimas ja ekspressiivne materjal," ütleb kunstnik.