Piret KrummFoto: Stanislav Moškov
Inimesed
31. mai 2017, 04:00

Piret Krumm: "Ma ei oleks kunagi arvanud, et mulle sellist rolli pakutakse." (2)

""Armunud Shakespeare" on suurte tunnetega lugu suurest armastusest, suurtest võitlustest ja suurtest unistustest," kõneleb Eesti draamateatri näitleja Piret Krumm. "Kui rollipakkumise sain, siis muidugi võttis see põlve värisema, aga samas mõtlesin ka – lõpuks ometi! Sellepärast sai ju näitlejakutse valitud, et säärast asja saaks teha!"

"Varem pole ma nii poeetilist rolli teinud, aga arvan, et selliseid rolle saabki näitleja väga vähe mängida," muigab Piret.

"Mastaapseid rolle ei pruugi väga palju tulla, pigem on need suuremad pärlid väikeses kees. Aga see, et mängin lisaks pearollile ka Juliat, on muidugi jackpot. Ei oleks arvanud, et seda rolli just mulle pakutakse. Sellised võimalused tekitavad kõhus ilutulestiku tunnet. Olen väga õnnelik, et see ikkagi juhtus!"

Piret Krumm Foto: Stanislav Moškov

"Tundub, et on popp olla veidi külmavereline"

Piret räägib, et suuri tundeid mängib ta heal meelel, sest need vastanduvad igas komakohas praegusele elule. "Mulle tundub, et ühiskonnas on popp olla veidi külmavereline, pigem mitte minna võitlusesse, mitte seista oma põhimõtete eest ega kutsuda kedagi duellile," arutleb ta.

"Pigem püütakse end elust kuidagi coolilt läbi libistada. Teatrilaval sääraseid materjale mängides tuleb lihtsalt meelde, mis on inimeseksolemise juures tegelikult nii-öelda cool ja mis on ükskõiksusest õigem variant. Mulle tohutult meeldib Viola rolli juures, et ta on lahtise südamega ja et ta riskib. Tema julgus on tohutult inspireeriv ka enda elu elada!"

Kui Piret Viola susse jalga passitama asus ning oma tegelase maailma sisenes, tuli tal ette hetki, kui pidi analüüsima, kas ja mis on tal Violaga ühist.

«Kui sa pead tööajal olema hästi ülesmeigitud, siis mingil hetkel vajad tagasitõmbumisaega. Minus aga on praegu piisavalt palju harakat, et viitsin litreid ikka vabal ajal ka kanda. Veel ei ole peened rõivad mind ära väsitanud!» Foto: Siim Vahur

"Mõtlesin, mis on tema juures nii ägedat ja minul hoopis puudu," jutustab ta. "Kindlasti on ta mind julgustanud võtma asju elus ette suuremalt.

Eks õrnemas eas on kõik romantilisemad, nii ka Viola, kes on ses lavaloos idealistlikus eas. Keskkond, kus ta elab, Elizabeth I Inglismaa, on naisele väga keeruline – naistele on kõik ette kirjutatud, kuidas elama peab.

Seepeale ütleb Viola väga nüüdisaegse lause: senikaua, kuni naised ei pääse lavale, pole armastus laval kunagi tõeline armastus."

Piret naerab, et see Viola fraas on kuidagi väga feministlik hüüe: "Ma väga naudin laval selle ütlemist! Kirjutan igas mõttes alla! Tahaksin loota, et meis Violaga on väga palju sarnast. Et ma olen ka nii äge!"

"Korsetti pole üldse lihtne kanda!"

Et laval on Elizabeth I Inglismaa, on tegu Eestis ja mujalgi maailmas harvanähtava kostüümidraamaga. "Kui filmis on kostüümi- ja grimmivahetuse ajaks ju paus, siis teatris peab kõik toimuma välgukiirusel," räägib Piret.

"Pead kibekiiresti vabanema oma korsetist ja suurest kostüümist, tükk on igas mõttes tempokas. Eks kostüümid on näitlejakutse üks võlusid: saad ära proovida selle, kuidas oli neid korsette kanda.

Aga kui keegi pakuks mulle võimalust reisida ajas tagasi, siis pean tunnistama, et kergelt feministlike kalduvustega naisterahvana tunnen mina ennast mugavamalt ikka oma kaasajas."

Kiired kostüümivahetused käivad etenduse ajal lava taga, kus Piretit aitavad kostümeerijad ja grimeerijad. "Abistamine on kriitiliselt vajalik, sest üksi küll ei jõua neid asju teha!" Tõsi, peente kostüümide laval kandmine annab näitlejale soovi neid tavaelus jätta selga sikutamata.

"See on põhjus, miks naisnäitlejaid võib tihti näha linnas ringi liikumas ilma meigita, suurte prillide, dressipükste ja silmini tõmmatud kapuutsiga," naerab Piret.

"Kui sa pead tööajal olema hästi ülesmeigitud, siis mingil hetkel vajad tagasitõmbumisaega. Minus aga on praegu piisavalt palju harakat, et viitsin litreid ikka vabal ajal ka kanda. Veel ei ole peened rõivad mind ära väsitanud!"

Piret Krumm Foto: Siim Vahur