Victoria 1997. aastal.Foto: I.B.L./REX
Inimesed
30. mai 2017, 11:36

Printsess Victoria eitas toitumishäiret viimse hetkeni (5)

Suvel 40 aasta juubelit tähistav Rootsi kroonprintsess Victoria räägib värskes dokfilmis avameelselt oma toitumishäirest.

Carl XVI Gustafi ja kuninganna Silvia esiklaps tunnistas, et 18aastaselt suurenenud õukondlike kohustuste koorem muutus liiga raskeks. Printsess kartis, et ei suuda talle pandud ootusi täita, seadis endale üha rangemaid nõudmisi ning püüdis end pidevalt ületada. Viimaks viisid need pingutused kombinatsioonis ebakindlusega toitumishäire tekkeni, vahendab Ilta-Sanomat.

Toitumishäire tekkis Victoria õpingute ajal Prantsusmaal Angersis. Kodumaale naastes oli printsess märksa kõhnem, kuid varjas seda avarate rõivastega. Salatsemine lõppes, kui kroonprintsess astus novembris 1997 seltskonnaüritusel kaamerate ette. Varrukateta õhtukleit paljastas Victoria peenikesed käsivarred. Seni rõõmus ja karismaatiline kroonprintsess oli kui iseenda vari.

“See oli mu elus raske periood. Pidin saama vaba hetke mõtete kogumiseks ja tasakaalu leidmiseks,” räägib tulevane Rootsi kuninganna filmis. “Pidin ehk õppima end ja oma piire tundma, et ma ei avaldaks endale kogu aeg survet järjest rohkem teha.”

Victoria saadeti USAsse ravile

Varsti avaldas Rootsi kuningakoda teate, milles tunnistati Victoria haigust. Tema ema-isa otsustasid saata tütre USAsse, kus Victorial oli võimalus rahumeeli õppida ja kosuda. Kroonprintsess sai paar aastat elada nagu täiesti harilik noor naine.

“Sain USAs professionaalselt abi, mis oli mulle väga tähtis. Õppisin oma tundeid sõnades väljendama, et ma ei nõuaks endalt liiga palju,” seletab nüüdseks õnnelikus abielus olev kahe lapse ema.

Victoria sõnul oli haiguse seljatamine pikk protsess. Kodumaale naastes pidi ta õppima enda eest paremini hoolitsema. Kuid ta ütleb, et haigus tegi teda inimesena tugevamaks ja õpetas: keegi pole ideaalne.

“Miinuseks on see, et ma ei jää iialgi päris rahule. Aga see pole üksnes negatiivne, sest tahan areneda ja teha, mis suudan.”