Elmar Kuus.Foto: Aldo Luud
Ilm
30. mai 2017, 10:37

Kuuse-taadi viimane ennustus: tänavu tuleb palav suvi (10)

Meie seast lahkunud Elmar Kuus ehk Kuuse-taat lubas oma viimases ennustuses sooja ja vihmata suve.

Kuuse-taadi ehk Elmar Kuusi ennustuste järgi soojeneb ilm kevadel aeglaselt ning see kestab suveni. "Jaanipühade ilm peaks tulema kuiv, soe, 20 kraadi, 25 kraadi. Sademeid tuleb samuti vähe ja ka jaanipäev võib kuiv tulla," arvas ilmatark.

Mida räägivad märgid eesootavast suvest? "Suvi tuleb hästi kuum ja kestab septembrini välja, üldse tuleb see aasta kõige soojem."

"Tänavune keskmine temperatuur tuleb kõige kõrgem, soojakraadid võivad jääda +25…30 kraadi vahele," ennustab Kuuse-taat, kes võrdleb tulevat suve 2014. aasta omaga, kui 40 päeva jooksul püsis temperatuur ligikaudu 30 kraadi juures.

See, miks ilm aeglaselt soojeneb, tuleneb taadi sõnade järgi õhuvooludest, mis Skandinaavia ümber tiirlevad ning ei luba põhjast külmal ja lõunast soojal Eestini jõuda. "Nii ongi novembri lõpust-detsembrist püsinud ilm muutumatu, temperatuurid on jäänud –5…5 vahele."

Ühtlasi on talv Kuuse-taadi sõnul teinud uue soojarekordi, sest talvel oli tervelt 42-43 ööd, kui temperatuur ei langenud alla nulli. "See on rekord meie kliimas," ütleb taat.