Foto: Alar Truu
Inimesed
29. mai 2017, 04:00

ERKI juubelisõu võitis introvertsust esile tõstev kollektsioon

Noorte moetalentide kasvulavana tuntud ERKI moesõu tähistas laupäeval suurejooneliselt oma 30 aasta juubelit. ERKI All Stars sõuga lõid kaasa ka Eestis juba tuntud staardisainerid, nagu Aldo Järvsoo, Kirill Safonov, Lilli Jahilo, Kätlin Kaljuvee ja paljud teised. Üritus toimus vana kunstiakadeemia platsile püstitatud telklinnakus.

Kahekümne kollektsiooni seast pälvis peavõidu 22aastane Frida Jõe kollektsiooniga "Perpetuum Mobile". Esimest korda valis võitja välja rahvusvaheline žürii, kes koosnes moe- ja disainiekspertidest nii Eestist kui ka näiteks Hiinast, Itaaliast ja Hispaaniast. Žürii sõnul valiti Jõe võitjaks, kuna tal on kõik eeldused senise moemaastiku muutmiseks.

Juubelisõu paistis silma kui noorte disainerite isiklike tunnete väljendus sotsiaalsetel ja ühiskondlikel teemadel. Nii arutles ka Jõe maalähedastes toonides kollektsioon "Perpetuum Mobile" introvertsuse teemal. "Perpetuum mobile inimene töötab imehästi endale omasel suletud viisil, kuid paraku ei mõista seda mehhanismi ümbritsev kogukond. Introvertsust püütakse iga hinna eest välja ravida kui rasket psüühilist häiret: patsiendile tõmmatakse selga kujuteldav hullusärk, mis katkestab ta loomuliku rütmi. Suutmata saada ka kellekski teiseks, on introverdi tegutsemisvõime igakülgselt halvatud," selgitas disainer mõtet oma kollektsiooni taga.