Toomas Luhats koos abikaasa Triin LuhatsigaFoto: ALAR TRUU
Film
24. mai 2017, 19:03

Toomas Luhats: Roger Moore’i härrasmehelikkus oli poisina eeskujuks (9)

“Minule ei seostu Roger Moore esimesena James Bondiga, vaid pigem sarjaga “Kelmid ja pühakud”,” lausub filmindusasjatundja Toomas Luhats, kes oli lapsena selle Briti seriaali suur fänn. “Mäletan, et sari jooksis reede või laupäeva õhtuti ja ma tohutult ootasin järgmist osa, need olid nii olulised õhtud!”

Cinamoni kinoketi juhatusse kuuluv endine tele- ja raadioajakirjanik mainib muiates, et “Kelmid ja pühakud” (“The Persuaders”) oli tema jaoks 90ndatel üles kasvades pea niisama vinge kui peituse- ja jooksumäng “Uka-uka, mina prii”.

“Mul on sellest sarjast meeles täiesti jaburad detailid – mingid kasukad või paekivimüür, kus toimusid kaklusstseenid, või kindel Range Roveri mudel. Autod olid seal üldse nii ägedad – minusugune Lilleküla kutt poleks neid sel hetkel kusagilt mujalt näha saanud,” meenutab Luhats õhinal. Ka värvikirevad Prantsuse Riviera kaadrid panid teda poisikesena ahhetama.

Roger Moore (vasakul) ja Tony Curtis 1971.-1972. aasta Briti seriaalis "Kelmid ja pühakud" ("The Persuaders"). Foto: VIDA PRESS

70ndate alguse seriaali, kus sir Roger Moore’i kehastatud inglise aristokraat Brett Sinclair ning Tony Curtise kehastatud jänkist elukunstnik ja miljonär Danny Wilde lahendavad politseile ja kohtule üle jõu käivaid krimijuhtumeid, vaatas Luhats alati koos isaga. “See oli meie kvaliteetaeg.”

Moore moodustas tema sõnul Curtisega briljantse tandemi: “Nad olid täiesti kontrastsed tegelased, aga sobisid suurepäraselt kokku.”

Luhats ohkab: “Mul oli tõesti kahju, kui Roger Moore’i surmauudis tuli! Tundsin kohe, et maailm on vaesem. Tavaliselt ma ei tunneta seda nii isiklikult, kui üks või teine näitleja lahkub. Aga Roger Moore…ma ei teadnudki, et ta mulle nii palju korda läheb!”

Moore’iga seoses meenub Luhatsile “Kelmidest ja pühakutest” veelgi varasem, 60ndate sari “The Saint” ehk “Pühak”. “Vaatasin “Pühakut” Soome televisioonist mustvalgelt ja ilma hääleta, lugesin soomekeelseid subtiitreid, sest meil ei olnud detsimeetriplokki – see oli vaja juurde osta, et näha kanaleid MTV3 ja Nelonen. Aga isegi mustvalgena meeldis see mulle väga!”

Nii julgeid mõtteid Luhats enda sõnul ei mõelnud, et tahaks olla sama vinge kui Moore’i kehastatud ekraanikangelased. “Aga Roger Moore’i džentelmenlikkus oli küll miski, mis tekitas austust. Ja mõnes mõttes ka äratundmist. Ma laulsin RAMi poistekooris ja meie dirigent Venno Laul nõudis meilt lisaks laulmisele ka väga head käitumist. Roger Moore’i olek meenutas mulle Venno Laulu. Tema on ka tõeline härrasmees,” räägib Luhats.

Toomas Luhats koos abikaasa Triin Luhatsiga Foto: ALAR TRUU

Ta on ka suur James Bondi sõber, kuid selles rollis Moore tema lemmik ei olegi. “Kui mul on valida Sean Connery ja Roger Moore’i vahel, siis eelistaksin suure tõenäosusega Conneryga James Bondi filmi. Aga mul ei ole ka midagi Moore'i Bondi vastu.”

Esimest tutvust tegi Luhats Bondi saagaga kümne- kuni kaheteistaastasena koolivaheaegadel Rootsis vanaonu perel külas olles. “Vanaonu oli ka Bondi fänn. Kui ta teadis, et ma külla tulen, siis salvestas ta mulle Bondi filme, nii Roger Moore’i kui ka Sean Conneryga. Tänapäeval jõuan ma väga vähe telekat vaadata, aga kui näidatakse Bondi, siis see on üks asi, mida ma kindlasti üritan vaadata,” kinnitab mees.

Ka “Kelmid ja pühakud” on ta täiskasvanuna uuesti läbi vaadanud. “Kui ma töötasin rahvusringhäälingus ja ostsin ETV ja ETV2 jaoks filme ning sarju, siis sain ma “Persuadersi” Eesti televisiooni jaoks taas sisse osta. See oli emotsionaalne hetk, kus ma tunnetasin, et mul on suurepärane töö – ma saan aidata teisteni tuua teisteni midagi, mis oli lapsepõlves minu jaoks nii oluline.”