Veebiajakirja Estonian World peatoimetaja Silver Tambur
Inimesed
24. mai 2017, 18:02

Silver Tambur: raudse eesriide taga oli esimeseks Bondiks Roger Moore (3)

“Minu esimesed mälestused James Bondist pärinevad aastast 1986 või 1987,” räägib veebiajakirja Estonian World peatoimetaja Silver Tambur. “Lapsepõlve parima sõbra isa oli suutnud omale muretseda videomaki ning üllatus, üllatus – ka kõige viimase osa James Bondi frantsiisist, milleks oli „A View to a Kill“, mis on ühtlasi ka viimane Bondi osa, milles mängis Roger Moore,” meenutab Tambur.

Tambur peab võimalikuks, et just see linateos mõjutas tema pilti Moore’ist, kui tõelisest Bondist – erinevalt vaba maailma lastest, kes ilmselt nägid esimese Bondina pigem Sean Conneryt. “Kuigi „A View to a Kill“ ei ole tagantjärele vaadates mu lemmik Bondi filmide seas, oli see tollal vaadates loomulikult omaette ooper, mille sarnast ma polnud varem näinud,” kinnitab Tambur.

Pärnu poisina, ei olnud ta ka Soome televisiooni vaataja, kuna seda nägi vaid Põhja-Eestis. “Roger Moore oli stiilne, sundimatu ja šarmantne, teravmeelse Briti huumorisoonega Bond, kes avaldas ühele raudse eesriide taga olnud väikesele poisile suurt mõju,” ütleb Tambur.

Kolis Bondi pärast Ühendkuningriiki

Koosmõjul Briti pop- ja rockmuusikaga ning filmidega, milles Roger Moore ja James Bond mängisid oma osa, sai Tamburist 1990ndatel anglofiil –inglise kultuuri ja keele armastaja. See kulmineerus 13 Suurbritannias elatud aastaga. “Muidugi – reaalne elu oli veidi teistsugune, kui Aston Martiniga liiklemine ja rätsepaülikonda riietatult öölokaalide külastamine, kuid sellegipoolest olen ma tänulik Roger Moore´ile, et ta andis oma osa minu pürgimusele minna elama Ühendkuningriiki, milline kogemus andis mulle väga suure elukooli,” on Tambur britist eriagendile omamoodi tänulik.

Ajakirja Estonian World peatoimetaja lemmik Bondi-filmide seas on “Spy Who Loved Me” (“Spioon, kes mind armastas”, 1977). “Alates suurepärastest avastseenidest, kus suusatav Bond (Roger Moore) raputab teda taga ajavad pahalased mälestusväärse hüppega mäejalamilt, mille järel avaneb Briti lipuga langevari,” alustab Tambur õhinal. “Kuni geniaalse Lotuseni, mis suudab täita ka mini-allveelaeva rolli, lõpetades kõige ilusama Bondi-tüdrukuga (Barbara Bach) ning väga hea soundtrack´iga (Marvin Hamlisch),” jätkab Tambur,kinnitades, et just see osa on tema lemmik.

Objektiivselt peab Tambur just Sean Conneryt kõige paremaks näitlejaks, kes kunagi Bondi mänginud. “Ka Daniel Craig on väidetavalt väga lähedale Ian Flemingu raamatukarakterile – kuid minu lemmikuks on ja jääb ikkagi sundimatu ja stiilne Roger Moore,” jääb Tambur endale kindlaks.