Filmirežissöör ja -kriitik Ilmar RaagFoto: MATI HIIS
Inimesed
24. mai 2017, 17:44

Ilmar Raag: uuema aja Bond on vähem macho kui tema eelkäijad (4)

Filmikriitik ja -režissöör Ilmar Raag peab ennast keskmiseks Bondi-fänniks. Näinud ära kõik naistemehest eriagenti kujutavad filmid, oskab Raag hästi kirjeldada eriagendi muutumist läbi aastate. “Alguses oli Bond rohkem selline kitši moodi projekt, tal ei olnud tõsiseid vastaseid,” räägib Raag.

Kitš on kunstilaad, milles domineerib pealiskaudne ja lihtsustatud ilu, millega üritatakse meeldida võimalikult suurele tarbijaskonnale. “Nagu ka ajal, mil Roger Moore oli Bond, pandi rohkem rõhku disainile ja moele,” seletab Raag.

“Need pahategijad ei olnud nagu pärismaailmast ning seetõttu oli Bond ise rohkem selline cool ikoon, mitte päris eriagent,” ütleb filmimees. See tekitas Raagi sõnul stsenaariumi tasandil omamoodi probleemi. “Teoorias öeldakse, et kangelane on täpselt nii tugev, kuivõrd tõsiseltvõetavad on ta vastased,” seletab ta. Raagi sõnul sai probleem lahendatud ajal, mil Bondiks kehastus Pierce Brosnan. “Alates temast on Bondi kujutatud rohkem kui päris inimest ning ka konflikte, kuhu ta satub, on tehtud aina reaalsemaks,” räägib Raag.

Uue aja Bond on rohkem lihast ja luust

Bondi uus imago on Raagi sõnul võimaldanud selle, et vaatajale tundub eriagent rohkem nagu päris inimene. “Usume, et Bondil on hingepiinad või seda, et ta võib ka päriselt viga saada,” seletab Raag. See on filmimehe sõnul arenenud aga jällegi nii kaugele, et Bondi ei peeta enam kangelaseks, vaid lihast ja luust eriagendiks. “See kitš, mis oli alguses, on nagu kaduma läinud,” ütleb ta. Samuti on muutunud spiooni nutikad seadmed. “Kunagi mõeldi Bondile välja ikka täiesti ulmelised vidinad, seevastu praegu pannakse filmis rõhku just kaasaja tehnikale,” ütleb Raag.

Filmirežissöör Ilmar Raagi sõnul meeldivad talle kõik erinevad Bondi tegelaskujud omal moel, aga veelgi enam on talle huvi pakkunud kurikaelad, kelle vastu Bond oma filmides võitleb. “Huvitavaimad kurikaelad ongi just sellest kitši ajast. Ka Bond ise on selgelt vähem macho, kui ta kunagi oli,” ütleb Ilmar Raag.