Nobelist Christopher Sims.Foto: Reuters / Scanpix
Eesti uudised
24. mai 2017, 11:18

Nobelist ja Eesti Panga juht räägivad rahapoliitikast

Tänasest 27. maini toimub Dorpati konverentsikeskuses Tartu ülikooli majandusteaduskonna korraldatav rahvusvaheline ökonomeetria konverents, mille üks peaesinejaid on 2011. aastal majandusteaduse Nobeli saanud Christopher A. Sims.

Juttu tuleb tuleviku tööoskustest finantsvaldkonnas, rahapoliitikast ning majandustsüklite ja finantsturgude omavahelistest seostest. Konverentsi ühe korraldaja, Tartu ülikooli makroökonoomika dotsendi Lenno Uusküla sõnul keskendutakse konverentsil analüütilistele oskustele, mida keskpangad ja finantssektor tulevikus vajavad.

„Meil on palju suurandmebaase, millelt saab täpsemalt prognoosida, näiteks Facebooki ja Google’i suunatud reklaamivalik. Need viisid, kuidas prognoos tekib, on juba keerulisem teema. Me nimetame neid meetoditeks, näiteks regressioon, neuronvõrgustik või juhuslik mets. Aga need on inimese jaoks mustad kastid. Veelgi hullem, osad neist ei pakugi mõistuslikku seletust, vaid ütlevad, et nii on ja kõik. Kuidas sa tuled avalikkuse ette keskpangana ja ütled, et nüüd inflatsioon tõuseb või langeb ja me teame seda, sest masin ütles nii?“ kommenteerib Uusküla konverentsi tuumteemasid.

Tulevikuoskuste paneelsessioonil diskuteerivad Eesti Panga president Ardo Hansson, Soome Panga majandusosakonna juhataja Juoko Vilmunen, Taani Rahvuspanga vanemnõunik Kim Abildgren, Swedbanki juhatuse esimees Robert Kitt ja Leedu Panga juhatuse liige Marius Jurgilas.

Konverentsile on kohale kutsutud ka Princetoni ülikooli professor Christopher A. Sims, kes on majandustsüklite asjatundja ning põhjalikult uurinud finantsturgude ja majandustsüklite omavahelisi seoseid. Üks meetodeid nende seoste uurimiseks on SVAR-mudel (struktuurse vektorautoregressiivsuse mudel), mille looja Sims on. Teise teemana räägib Sims konverentsil, kuidas rahapoliitika toimib ning kui oluline on keskvalitsuse osa keskpankade usaldusväärsuse hoidmisel.

Tartu linnapea Urmas Klaas selgitas: „Tõsiasi, et 9. ökonomeetria konverentsist võtab osa Nobeli majanduspreemia laureaat Christopher A. Sims, kinnitab taas, et Tartu ülikool korraldab tipptasemel rahvusvahelisi konverentse. Mul on väga hea meel, et professor Sims leiab ka aega, et tutvuda Tartuga ning külastada Eesti Rahva Muuseumi.“

Tänavune konverents on järjekorras üheksas Põhjamaade Ökonomeetria Ühingu konverents, mida Tartu ülikooli majandusteaduskond korraldab teist korda. TÜ majandusteaduskond on võrgustiku tegevuses ja konverentsidel esinenud eelkõige rakendusliku suunitlusega uurimustega ning kaasanud ühingu tegevusse ning konverentside korraldusse ka Eesti Panka.

Christopher A. Sims  töötab Princetoni ülikoolis alates 1999. aastast. Varem on ta töötanud Minnesota ja Yale’i ülikoolides. Christopher A. Simsil on doktorikraad Harvardi ülikoolist. Ta sai koos Tom Sargentiga 2011. aastal Nobeli majanduspreemia panuse eest empiirilistesse uuringutesse põhjusest ja tagajärjest makroökonoomikas. Sims on avaldanud artikleid pea kõikides majandusteaduse tippajakirjades.

Ürituse täpsema ajakavaga on võimalik tutvuda konverentsi kodulehel. Konverentsi töökeeleks on inglise keel, kõik huvilised on teretulnud.